Hrvatski radio

Radio Rijeka

Riječke glumice Kolektiva Igralke pozvane na prestižan berlinski festival

04.03.2022.

08:45

Autor: Radio Rijeka

"Bakice"

"Bakice"

Foto: Nada Žgank / -

Od premijere u sklopu Rijeke 2020 Europske prijestolnice kulture, dokumentarna predstava "Bakice" osvaja publiku diljem Hrvatske, a sada izlazi i na međunarodnu kazališnu scenu.

Nakon međunarodnog festivala suvremenih izvedbenih umjetnosti Mladi levi u Ljubljani, Zoom festivala u Rijeci te festivalskog programa Kazališta Ulysses, gostovat će i na prestižnom berlinskom festivalu Theatertreffen-Stückemarkt u Berlinu. "Bakice" je stručni festivalski ocjenjivački sud izdvojio među pet najboljih između 357 prijavljenih projekata iz 61 zemlje. 


Riječku reprizu predstave možete pogledati 19. ožujka u 19:30 sati u Filodrammatici. Karte po cijeni 50 kuna prodaju se prije početka predstave, a svoje mjesto možete rezervirati na igralke.kolektiv@gmail.com.


Autorice i glumice Sendi Bakotić, Ana Marija Brđanović, Anja Sabol i Vanda Velagić, diplomantice riječkog studija Gluma i mediji u klasi Rade Šerbedžije i Lenke Udovički, gostovat će u Berlinu u svibnju ove godine zajedno s redateljicom i suautoricom predstave Tjašom Črnigoj iz Slovenije.


Festival Theatertreffen jedan je od najznačajnijih europskih kazališnih festivala na kojem su nastupali velikani poput Pine Bausch, Samuela Becketta, Rainera Wernera Fassbindera, Heinera Müllera, Thomasa Ostermeiera i drugih. 

izvedba Bakica

izvedba Bakica

Foto: Nada Žgank / Radio Rijeka

"Bakice" su nastale prema svjedočanstvima siromašnih starijih žena koje u Rijeci preživljavaju skupljajući plastične boce. Dirljiva i neočekivano zabavna, predstava govori o radu, dostojanstvu, mladosti i starosti, preživljavanju i životu žena starijih od 65 godina. I o svima nama. U vremenu u kojem je postalo "normalno" kopati po kontejnerima, "Bakice" pitaju gdje smo i kamo idemo, kao pojedinci i kao društvo. 


Podsjećamo, donacije za programske knjižice idu direktno suradnicama Albini, Ljudmili, Marti i Suzani koje su za predstavu podijelile osobne priče.


"Bakice" su međunarodni autorski projekt nastao u koprodukciji Kolektiva Igralke i Saveza udruga Molekula iz Rijeke te Kulturno umetniškog društva Transformator iz Ljubljane. Kostimografiju je potpisala Tanja Blašković, a scenografiju Paola Lugarić.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.