Hrvatski radio

Radio Rijeka

Riječke uzdanice na popisu dobitnika Nagrade hrvatskog glumišta!

24.11.2020.

20:20

Autor: Tatjana Sandalj

Foto: Gradsko kazalište lutaka Rijeka

Foto: Gradsko kazalište lutaka Rijeka

Foto: - / -

Dodijeljene su nagrade hrvatskog glumišta. "Flekavac" Gradskog kazališta lutaka Rijeka najbolja je lutkarska ili predstava za djecu i mlade. Leonora Surian Popov nagrađena je za ulogu Norme Desmond u mjuziklu "Sunset Boulevard". Fabijan Pavao Medvešek nagrađen je za ulogu Chea u mjuziklu "Evita".

Dobitnici nagrada hrvatskoga glumišta proglašeni su u utorak i to po 28. put, ali prvi put ne u zagrebačkom HNK, već u studiju 10 Hrvatske radiotelevizije, uz izravan prijenos na 2. programu HTV-a. Zbog epidemioloških razloga sve je održano bez publike, ali su i dobitnici slavili u svojim kućama.

Najbolja lutkarska predstava ili predstava za djecu i mlade je "Flekavac" Nine Mitrović u režiji Renate Carole Gatice, produkcija Gradskog kazališta lutaka Rijeka.

Nagradu za svekoliko umjetničko djelovanje u drami dobila je Ivica Boban, a za svekoliko umjetničko djelovanje u operi Giorgio Surian. Razgovor s opernim prvakom Surianom možete poslušati OVDJE.

Podsjetimo, skladatelji i autori tekstova songova u toj predstavi su Ivana Đula i Luka Vrbanić. Lutke, scenografiju i kostime oblikovala je Alena Pavlović, koreografiju je potpisao Damian Cortes Alberti, a oblikovanje svjetla Sanjin Seršić. Uz Flekavca kojeg tumači David Petrović, za uspjeh predstavi zaslužni su uigrani i razigrani Petra Šarac, Zlatko Vicić, Damir Orlić, Alex Đaković i Andrea Špindel

Mjuziklu "Sunset Boulevard" u produkciji HNK Ivana pl. Zajca iz Rijeke izmaknula je Nagrada hrvatskog glumišta za najbolju predstavu u cjelini - opereta / mjuzikl. Ali je zato Leonora Surian Popov nagrađena za najbolju žensku ulogu ostvarenu u opereti / mjuziklu, za kreaciju lika Norme Desmond u toj predstavi.

Za izuzetno ostvarenje mladih umjetnika do 30 godina u opereti / mjuziklu nagrađen je Fabijan Pavao Medvešek za ulogu Chea u mjuziklu "Evita" u režiji Renate Carole Gatice i produkciji HNK Ivana pl. Zajca iz Rijeke. 

Spomenimo još i da je među nominiranima za najbolju mušku ulogu u opereti / mjuziklu bio i Damir Kedžo s ulogom Joea Gillisa u mjuziklu "Sunset Boulevard".

Galerija
Damir Kedžo i Leonora Surian Popov u prizoru Sunset Boulevarda (Foto: Goran Kovačić / Pixsell), Foto: -/-
Fabijan Pavao Medvešek (Foto: Marko Prpić / Pixsell) , Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.