Hrvatski radio

Radio Rijeka

Riječki arhitekti na velikoj izložbi u Rotterdamu

03.03.2022.

13:23

Autor: Radio Rijeka

.

.

Foto: - / Het Nieuwe Instituut

MR2 riječki je arhitektonski ured iza kojeg stoje dva imena, Miroslav Rajić i Marin Račić, koji su na poziv organizatora dizajnirali jedan od prostora velike izložbe Dizajniranje društva u Novom institutu u Rotterdamu.

Het Nieuwe Instituut krovna je ustanova koja je nastala spajanjem instituta za arhitekturu, digitalnu umjetnost i dizajn, tumači Marin Račić.


Riječki tim MR2 je na izložbi Designing the Social- 100  years of idiosyncratic livingin the Netherlands / Dizajniranje društva- 100 godina drugačijeg življenja u Nizozemskoj uredio prostor, odnosno sobu posvećenu glazbenom klubu Roxy, koji je bio svojevrsna prekretnica u glazbenom i društvenom životu.


Račić priča kako su krenuli od ideje o dekonstruiranom prostoru, lebdećih panela i atmosfere kluba. Posjetitelj prolazi kroz spiralu doživljaja, a tek ga u centru dočeka glazba i film. Druge sobe predstavljaju teme feminizma, društvenih centara, divljeg vrtlarstva, prihvatljivog stanovanja i tvornica prilagođenih radnicima. Izložba ostaje otvorena do 2024., a već je stigao poziv za gostovanjem u New Yorku.


Riječki tim MR2 jedini su hrvatski arhitekti koji su izlagali u Novom institutu u Rotterdamu. Kako je biti u svjetskom društvu, što smo baštinili iz povijesti i na koji način arhitektura promišlja suvremene probleme, poslušajte u razgovoru:

Riječki arhitekti u Rotterdamu

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.