Hrvatski radio

Radio Rijeka

Riječki Državni arhiv: Talijani su tvrdili da je zbirka zagubljena

07.06.2016.

10:39

Autor: Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Trstu, u Biblioteci Statale Stelio Crise, od večeras do 9. srpnja, postavljena je izložba crteža istarskih motiva bečkog i tršćanskog konzervatora s početka 19. stoljeća Pietra Nobila. Talijani su dugo tvrdili da je ta zbirka izgubljena.

53 grafike što će biti predstavljene talijanskoj publici dio su zbirke što ju je, sve to vrijeme dok su talijanski arhivisti i povjesničari tvrdili da je izgubljena, čuvao Državni arhiv u Rijeci.

Uz izložbu tiskan je trojezični katalog, hrvatski, talijanski i slovenski, s reprodukcijama cijele zbirke i tekstom dr. Marijana Bradanovića koji ističe da se istraživanja Nobileova rada nastavljaju na temu njegova inžinjerskog djelovanja na izgradnji cesta u Istri. Što se ovog niza crteža tiče, riječ je o radovima nastalim u predfotografsko vrijeme na kojima su zabiljženi istarski motivi kakvi su bili od srednjega vijeka. 

Pietro Nobile je značajno ime srednjoeuropske arhitekture klasicizma. Bio je izuzetno popularan u Trstu, pa je njegovo predstavljanje ovom izložbom, vjeruju u Državnom arhivu u Rijeci, bitno za uspostavljanje novih kulturnih veza Rijeke i Trsta. Poslušajte što o vezama Nobilea, Trsta i Istre govori ravnatelj Državnog arhiva u Rijeci Goran Crnković:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.