Hrvatski radio

Radio Rijeka

Riječki film u švicarskoj distribuciji

05.12.2013.

10:47

Autor: Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Kratkometražni animirani film "Prva jutarnja" redateljice Martine Lukanović iz Rijeke od prošlog je vikenda u distribuciji u Švicarskoj.

Nakon prikazivanja u Francuskoj u sklopu kulturne manifestacije Croatie, le voici film je odabran kao predigra njemačkom filmu Das merkwürdige Kätzchen ili Neobična mačka Ramona Zürchera prikazanog na ovogodišnjem Berlinaleu u programu Forum. Film se za sada prikazuje u Bernu, Baselu, St. Gallenu i Solothurnu, a od idućeg tjedna bit će na ekranima još nekoliko švicarskih gradova.

Animirani prvijenac Martine Lukanović, nastao u koprodukciji Filmaktiva i Zagreb filma, intimno je djelo nastalo iz svakodnevnog (ne)doživljavanja svijeta oko sebe prije prve jutarnje kave. U filmu mlada žena prolazi kroz ritual jutarnjeg ispijanja kave. Prelazak iz sna u javu okarakteriziran je nevidljivošću prostora koji postaje stvaran tek kad se kroz njega provuče miris kave. Model za glavni lik bila je hrvatska glumica Katarina Bistrović Darvaš.

Inicijalno eksperimentalni film koji kombinira motion-capture, klasičnu cell-animaciju i 3D objekte, film je prolazio kroz razne faze istraživanja forme dok se nije pronašao u animaciji crteža u punom HD formatu.
Oblikovatelj zvuka je Hrvoje Radnić, za kompjutersku grafiku zaslužni su Goran Butorac i Igor Crnković, montažer je Marin Lukanović.

Nakon premijere u riječkom Art-kinu Croatia, film Prva jutarnja prikazan je na tridesetak festivala animiranog filma. Distribuciju u Švicarskoj preuzela je organizacija Look Now! iz Züricha.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.