Hrvatski radio

Radio Rijeka

Riječki HNK najavio premijeru "Leica format" po romanu Daše Drndić

15.05.2019.

10:36

Autor: Hina

Ulomak plakata predstave (Foto: HNK Zajc)

Ulomak plakata predstave (Foto: HNK Zajc)

Foto: - / -

Hrvatska drama HNK Ivana pl. Zajca, u suradnji sa studijem Gluma i mediji Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci, premijerno će 17. svibnja izvesti predstavu "Leica format" prema istoimenom romanu Daše Drndić. Predstavljena je sloganom "Rijeka u predstavi - predstava o Rijeci!"

Tekst romana je prilagodio i dramaturški obradio Goran Ferčec, uz njega je na predstavi radila dramaturginja Nataša Antulov, a redateljica je Franka Perković.

U glavnoj ulozi Daše Drndić nastupit će Tanja Smoje, a drugi glumci su Aleksandra Stojaković Olenjuk, Jelena Lopatić, Anastazija Balaž, Olivera Baljak, Ivna Bruck, Nikola Nedić, Giuseppe Nicodemo i još petnaestak članova ansambala Hrvatske drame te studenata Glume i medija.

Scenograf je Igor Vasiljev, kostimografkinja Barbara Bourek, skladatelj Josip Maršić, a oblikovatelj svjetla Alan Vukelić.

Daša Drndić rođena je u Zagrebu 1946., a umrla u Rijeci 2018. godine. Diplomirala je engleski jezik i književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu, dodatno se školovala u SAD-u te doktorirala na Sveučilištu u Rijeci. Radila je u Beogradu kao profesorica engleskog jezika i urednica-dramaturginja na Radio-televiziji Beograd, a nakon preseljenja u Rijeku je na sveučilištu predavala modernu britansku književnost i kreativno pisanje. Objavljivala je prozu, književnu kritiku, analitičke tekstove i prijevode. Među radovima ističu se nagrađivani romani "Sonnenschein" i "Belladona" te romani "Leica format", "Totenwande", "Doppelgänger" i posljednji "EEG".

Intendant HNK Ivana pl. Zajca Marin Blažević rekao je da su se odlučili postaviti predstavu po romanu Daše Drndić osluškujući publiku, koja već duže vrijeme traži predstave koje su su dijalogu s Rijekom.

To je ansambl-predstava, koja njeguje kriterije našeg kazališta, a to je inovativnost dramaturgije i hrabrost režije, rekao je Blažević.

Ravnateljica Hrvatske drame Renata Carola Gatica najavila je da je ovo prva od tri velike predstave u pripremi riječkoga HNK u kojima je Rijeka glavni lik. "Mislim da je ova predstava potrebna, a što publika misli, vidjet ćemo", kazala je.

Goran Ferčec je ustvrdio da "Leica format" nije lagan roman za razumijevanje pa tako ni njegova prilagodba za scenu nije laka. Istaknuo je specifičan odnos Daše Drndić i Rijeke u koju se doselila i tu živjela i stvarala. Njezina pozicija je bilo kritičko promišljanje grada i ljudi oko sebe, naveo je.

Poslušajte kako o radu na predstavi govore Perković i Ferčec:

Franka Perković: Dašina provokacija je poziv da razmislimo kako živimo, pripremio Robert Ferlin

Goran Ferčec: Daša je odabrala Rijeku, pripremio Robert Ferlin

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.