Hrvatski radio

Radio Rijeka

14:08 / 03.05.2021.

Autor: HRT - Radio Rijeka

Riječki HNK Zajc i pulski INK potpisali sporazum o kazališnoj suradnji

Sporazum je potpisan! (Foto: HNK Zajc)

Sporazum je potpisan! (Foto: HNK Zajc)

Foto: - / -

U Puli je svečano potpisan sporazum o dugoročnoj umjetničkoj suradnji između riječkoga Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca i Istarskoga narodnog kazališta – Gradskoga kazališta Pula svečano je potpisan u Istarskom narodnom kazalištu – Gradskom kazalištu Pula.

Suradnjom dvaju kazališta nastavit će se obogaćivanje kulturnog programa u Puli ugošćavanjem velikih ansambl-produkcija, kao i gostovanja produkcija INK-a u riječkom HNK-u.

U kazališnim će sezonama po dvije operne, baletne i dramske predstave te dva koncerta riječkog HNK Zajca biti izvedeni u pulskom INK-u, dok će pak u Rijeci gostovati dvije pulske predstave. Osim međusobnih gostovanja, bit će ostvarena i dva koprodukcijska projekta - jedna dramska predstava manjeg formata i jedna predstava za djecu i mlade, rekla je ravnateljica INK-a Gordana Jeromela Kaić.

Intendant HNK Ivana pl. Zajca Marin Blažević okarakterizirao je potpisivanje ovog sporazuma povijesnim trenutkom u kojem će dva najbliža kazališta formalizirati svoju umjetničku suradnju. Time će pulskoj publici biti omogućen raznolikiji i bogatiji kazališni doživljaj, dok će riječka publika uživati u fizički manjim formama, ali ne manje kvalitetnim, za koje je INK postao ekspertom, rekao je Blažević.  

Pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar podržao je inicijativu dvaju kazališta i predložio podizanje suradnje u bliskoj budućnosti na višu razinu, uključujući i integraciju nezavisnih institucija te umjetnika dvaju gradova.

Pulska pročelnica za kulturu Jasmina Nina Kamber osvrnula se na uspješni program "Summer Classics" održan u ljeto 2018. i 2019. godine u pulskoj Areni, gdje su gostovale opere u produkciji HNK Zajca, i najavila nastavak suradnje čim to epidemiološka situacija bude dozvoljavala.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.