Hrvatski radio

Radio Rijeka

Riječki izdavač prvi put predvodi hrvatske nakladnike

14.10.2015.

11:20

Autor: Neva Funčić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na najvećem svjetskom Sajmu knjige koji se danas otvara u Frankfurtu hrvatsku selekciju predvodi riječki izdavač "Adamić". To je prvi put da jedan riječki izdavač predvodi hrvatske nakladnike, potvrdio je direktor Dragan Ogurlić.

Dvadeset najvećih hrvatskih nakladnika predstavit će se u Frankfurtu na dva štanda, u dva paviljona. U paviljonu dječje knjige predstavlja se devet nakladnika, a Adamić donosi njemačke prijevode "Mačka z Voloskega" Elizabet Jovanović i Vedrana Ružića, te "Zvijezde EU" Mladena Kušeca. Odraslnoj publici Adamić predstavlja i novu knjigu Borisa Dežulovića "Razgovori sa Smojom", "Vizije" Jima Morrisona, te njemački prijevod knjige "Blago Jadrana" Danijela Frke i Jasena Mesića.

Dragan Ogurlić u Frankfurt je otputovao u društvu satiričara Predraga LucićaBorisa Dežulovića i Viktora Ivančića te Borisa Pavelića. Upravo će Pavelićeva knjiga "Smijeh slobode - Uvod u Feral Tribune" biti glavna zvijezda hrvatskog predstavljanja na sajmu u Frankfurtu.

Ogurlić ističe i da prvi put uoči sajma lokalne novine, izdanje Frankfurter Rundshau, objavljuju podlistak od 16 stanica posvećen Feralu, a lokalni satirički list je, u sklopu teme o slobodi i Charlie Hebdou, objavio i tekst o našem Feralu. 

Iako je satirički tjednik "Feral Tribune" prestao izlaziti prije osam godina, odjeci su vrlo živi, kaže Ogurlić i napominje da je na svakoj promociji Pavelićeve uspješnice "Smijeh slobode" publika u Hrvatskoj postavljala isto pitanje: A kad će Feral ponovno? "Nažalost, to je pitanje društvenih uvjeta i tržišta. Sloboda medija nikad nije bila manja," kaže Ogurlić. Za četvrtak je u Frankfurtu najavljen okrugli stol o slobodi medija i satiri, pod nazivom "Smije li se to?".

Ogurlić se nada brojnim čitateljima i u Frankfurt je ponio tristotinjak primjeraka "Smijeha slobode". O čemu je još govorio iz Frankfurta u javljanju za Radio Rijeku, poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.