Hrvatski radio

Radio Rijeka

Riječki kandidati za Nagradu hrvatskog glumišta: opera i balet

24.11.2015.

11:42

Autor: Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nagrade hrvatskoga glumišta bit će večeras dodijeljene 23. put, a među nominiranima su i riječki projekti i umjetnici. Je li tko među nominiranima nagradu i osvojio, znat ćemo večeras. Prijenos programa iz HNK Zagreb počet će na drugom programu HRT-a u 21:05.

Dramski umjetnik Božidar Boban te dirigent i skladatelj Miro Belamarić laureati su Nagrade za svekoliko umjetničko djelovanje koje su im dodijelili žiriji za dramu i operu Hrvatskoga društva dramskih umjetnika. Ove godine bit će dodijeljena i posebna Nagrada za izniman doprinos kazališnoj umjetnici Mariji Sekelez za uspješno petnaestogodišnje ravnateljstvo Gradskoga kazališta "Žar ptica" iz Zagreba koje je otvorila mladim glumcima i djeci koja mogu besplatno pratiti predstave.

Za najbolja ostvarenja u području dramske umjetnosti ne spominje se Rijeka, a ukupno najviše nominacija imaju predstave "Kristofor Kolumbo" Miroslava Krleže u režiji Renea Medvešeka i izvedbi Zagrebačkoga kazališta mladih, "Virginia Woolf" Damira Zlatara Freya i izvedbi INK Gradskoga kazališta Pula te "260 dana" Marijana Gubine u režiji Dražena Ferenčine i izvedbi HNK u Osijeku.

U kategoriji opere za najbolju predstavu u cjelini nominirana je, među ostalima, "The turn of the screw" Benjamina Brittena pod dirigentskim vodstvom Nade Matošević Orešković, u režiji Ozrena Prohića i koprodukciji HNK Zajc i HNK u Šibeniku. Među nominiranima za najbolju žensku ulogu u operi su Anamarija Knego za ulogu gospođice Jessel u operi "The turn of the screw" te Kristina Kolar za ulogu Aide u operi "Aida" Giuseppea Verdija pod dirigentskim vodstvom Nikše Bareze, u režiji Dražena Siriščevića i izvedbi ansambla 60. Splitskoga ljeta. Za izuzetno ostvarenje mladih umjetnika do 30 godina u operi nominiran je Sven Jagarinec za ulogu Milesa u operi "The turn of the screw".

Za najbolja umjetnička ostvarenja u baletu nominiran je Ronald Savković za koreografiju baleta "Orašar - Evolution" na glazbu Petra Iljiča Čajkovskog i izvedbi HNK Zajc. Za izuzetno ostvarenje mladog umjetnika u dobi do 28 godina nominirana je Marta Kanazir za ulogu Šeherezade u baletu "Šeherezada" Nikolaja Rimski-Korsakova u koreografiji Lea Mujića i izvedbi HNK Zajc Rijeka.

Tko je sve nominiran i u kojoj kategoriji i jesmo li što od toga vidjeli ili ćemo tek vidjeti i u Rijeci, možete provjeriti ovdje.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.