Hrvatski radio

Radio Rijeka

Riječki klavirski trio: radost i snaga glazbe za oduševljenu publiku

15.10.2017.

10:34

Autor: Gloria Fabijanić Jelović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Sjajnom izvedbom Riječkog klavirskog tria, u subote je, u riječkom HNK Ivana pl. Zajca, otvoren ovosezonski ciklus Komornih koncerata u Zajcu. Nastupili su mladi glazbenici neopterećeni u služenju glazbi.

Tri izvrsna riječka glazbenika: Filip Fak, klavir, Krunoslav Marić, violina i Vid Veljak, violončelo, neopterećeni u služenju glazbi, besprijekorno se razumiju pa je i uigranost izvedbe zadivljujuća. 

Strasno i emotivno, temperamentno i melankolično, duboko proživljeno i skladno, uz precizno izrađenu dinamiku i ritam, ova su tri riječka glazbenika istinski iskreno pretočili radost i snagu glazbe na oduševljenu publiku.

Prvim djelom, Beethovenovim Klavirskim triom u Es-duru br.1, op.1, uvjerljivo i čvrsto predstavio se ponajviše Filip Fak, u nenametljivoj suigri s ostala dva instrumenta.

No, Dvořakov Klavirski trio u e-molu, zvan i "Dumky",  svojom svježinom i suprotstavljanjem tužnih i prštavo veselih dionica, pokazao je svu raskoš virtuoznosti violinista Krunoslava Marića i violoncellista Vida Veljaka.

Čisti tonovi punoga zvuka, čipkasta dinamika i čvrsta ritmika gudača, u suglasju s izvrsnim klavirom, oduševila je publiku koja je snažnim pljeskom i uzvicima bravo! izmamila i efektan dodatak: Piazzollino "Proljeće". Poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.