Hrvatski radio

Radio Rijeka

Riječki knjižničari u novom europskom projektu

18.11.2013.

08:47

Autor: Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Gradska knjižnica Rijeka pridružila se novom EU projektu LoCloud u okviru Europeane. Tijekom tri godine digitalizirat će mnoštvo materijala zavičajnih zbirki.

Nakon uspješnog sudjelovanja u EU projektu AccessIT Plus Gradska knjižnica Rijeka ušla je u novu suradnju s europskim partnerima. LoCloud trajat će tri godine, sufinanciran je pod programom CIP ICT-PSP Europske komisije, a projektni partneri su čak 32 institucije iz 26 zemalja.

Riječki knjižničari će u okviru Oblaka testirati mikro-usluge koje će se razviti na novim digitalnim sadržajima. U suradnji s drugim zainteresiranim institucijama predviđaju digitalizirati i obraditi 500 svezaka starih novina i časopisa iz zavičajne zbirke, 500 razglednica i 500 slika iz lokalnih muzejskih zbirki. Gradska knjižnica Rijeka bit će uključena i u primjeni ishoda LoCloud projekta u zemljama koje njime nisu obuhvaćene: Albaniji, BiH, Crnoj Gori i Makedoniji.

Osnovni ciljevi projekta su dodavanje sadržaja Europeani, internetskoj mreži koju čini više od 4 milijuna digitaliziranih izvora iz europskih kulturnih institucija, te podrška institucijama lokalne kulturne baštine: lokalnim muzejima, arhivima, knjižnicama, arheološkim nalazištima i sličnim institucijama čiji su sadržaji još uvijek premalo zastupljeni u Europeani i na internetu.

Jedan od informatičkih zadataka LoClouda je implementacija softvera za jednostavnu digitalnu knjižnicu za uporabu u okruženju oblaka i kompatibilnu s Europeaninim zahtjevima. To će koristiti onim pružateljima sadržaja koji trebaju korisnički privlačan i podesiv sustav za katalogiziranje svog digitalnog sadržaja i svojih metapodataka.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.