Hrvatski radio

Radio Rijeka

Riječki "Kombinat" u Beogradu predstavlja "Novi karneval"

17.07.2015.

10:15

Autor: Boris Kanazir

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Riječki Kreativni kolektiv "Kombinat" predstavlja se u Beogradu projektom Novi karneval (na praznicima). Riječ je o međunarodnoj uličnoj izložbi na kojoj sudjeluju većinom mladi riječki umjetnici. Otvorenje je večeras u 20 sati.

Prošle godine Kombinat je organizirao street art akciju te radionice i izložbe povodom promocije kandidature Rijeke za EPK 2020, a projektom Novi karneval u ljetnom se izdanju predstavlja u Beogradu, na čemu surađuju s tamošnjom Uličnom galerijom. Uz domaće snage Džedaja, Šumskog, Tifani Rubi, Pekmez Med, Ojo Magico, Dunju Janković i Dragana Kordića Mor-a predstavit će se i njemački umjetnik Boris Hoppek te talijanski umjetnik DEM.

Novi karneval kao projekt od samih početaka svojim aktivnostima nastoji kroz različite kulturno-umjetničke discipline, kreativnost, edukaciju i eksperiment promišljati običaje i žive tradicije vezane uz maskiranje te pokladne i karnevalske prakse. Kombinatovce je na takav vid izričaja potaknula potreba za stvaranjem kvalitetnoga kulturnog programa tijekom Riječkoga karnevala.

Željeli su napraviti program koji bi okupio lokalne i inozemne umjetnike i pritom predstavljao različite umjetničke interpretacije karnevalskih motiva. Jedan od ciljeva Novog karnevala je i promocija na međunarodnoj razini, pa je suradnja s Uličnom galerijom uslijedila kao logičan korak naprijed u daljnjem stvaranju projekta.

Ulična galerija je jedinstveni izlagački prostor u Beogradu nastao revitalizacijom zapuštenog prolaza u samom centru grada kako bi se omogućilo korištenje javnog prostora za galerijske svrhe, kao i šira dostupnost umjetnosti slučajnim (i namjernim) prolaznicima. Najčešće se ondje izlaže angažirana umjetnost i otvorena je za afirmiranje mladih umjetnika.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.