Hrvatski radio

Radio Rijeka

Riječki lutkari iduću sezonu posvetit će baštini

11.07.2017.

13:18

Autor: Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Više izvedbi, ali nešto malo manje publike, rezultat je sezone u kojoj je Gradsko kazalište lutaka Rijeka napravilo zaokret prema manjim, prilagodljivim predstavama. Iduće sezone bavit će se baštinom.

Nakon godišnjih odmora riječki lutkari će na put: predstave "Vanda", "Pipi Duga Čarapa", "Moje tijelo" i "Palačinka mog života" gostovat će, u Hrvatskoj i inozemstvu, na šest različitih festivalskih programa.

Gradsko kazalište lutaka Rijeka napravilo je zaokret prema manjim, prilagodljivim predstavama koje se mogu igrati u raznim prostorima, s malim gledalištima, a zahvaljujući Županijskoj kulturnoj mreži češće su gostovali diljem zeleno-plave županije.

Osim toga, upravo zahvaljujući malim projektima češće su bili u dječjim vrtićima. Iako bi voljeli da se djeca već u predškolskoj dobi naviknu na kazališni prostor, ipak su sada, obzirom na cijenu prijevoza, gostovanja praktičan način da dođu do publike.

38 tisuća posjetitelja je broj kojim mogu biti zadovoljni, kao i činjenicom da su nove predstave često igrale, primjerice "Pipi Duga Čarapa" izvedena je šezdesetak puta. 

Predstavljaju novu kazališnu formu na riječkoj sceni: doživljajno kazalište za bebe i najmlađu djecu (toddlere). Mila Čuljak priprema autorski projekt na rubu kazališne izvedbe s animacijskim elementima i likovne instalacije u prostoru "Gdje su nestale čarapice?"

U novoj sezoni bavit će se legendama Kastavštine u multimedijalnom projektu "Divski dvori" autorice Olje Lozice, bajkama sjevernih mora u predstavi "Zamrznute pjesme za meko srce" što ju je Tamara Kučinović zamislila prema motivima bajke ruskog pisca Stjepana Grigorjevića Pisahova, zatim japanskom baštinom kamišibaj teatra u predstavi "Četiri godišnja doba" što je praizvedena na festivalu Tobogan.

Gradsko kazalište lutaka Rijeka posegnut će u novoj sezoni i u svoju baštinu. Obnovit će predstavu iz 1991. godine "Mačak u čizmama" u režiji Edija Majarona za koju vjeruju da je izuzetno aktualna: domišljatost i oslanjanje na svoje sposobnosti su jedan od osnovnih alata kojima u 21. stoljeću treba opremati one koji odrastaju. 

Više o svim naslovima novinarima je ispričala ravnateljica GKL-a Rijeka Magdalena Lupi Alvir pa slušajte i vi:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.