Hrvatski radio

Radio Rijeka

Riječki lutkari izvode šest predstava na četiri festivala

11.05.2023.

14:58

Autor: Tatjana Sandalj

Vedrana Balen Spinčić, Tilen Kožamelj, Petra Šarac, Magdalena Lupi Alvir i Zlatko Vicić ispred scenografije Zamrznute pjesme

Vedrana Balen Spinčić, Tilen Kožamelj, Petra Šarac, Magdalena Lupi Alvir i Zlatko Vicić ispred scenografije Zamrznute pjesme

Foto: Tatjana Sandalj / Radio Rijeka

Riječki lutkari ostaju najbolji izvozni kulturni proizvod grada Rijeke: ansambl Gradskog kazališta lutaka Rijeka tijekom tri tjedna gostovat će sa šest predstava u Novom Sadu, Kragujevcu, Karlovcu i Osijeku.

U Srbiji će biti jedini lutkari iz Hrvatske na drugim međunarodnim Novosadskim pozorišnim igrama te na 25. međunarodnom festivalu Zlatna iskra u Kragujevcu. Sudjelovanje na festivalu u Novom Sadu je nastavak kazališta iz dvaju europskih prijestolnica kulture, a na put ide najnagrađivanija predstava riječkih lutkara "Zamrznute pjesme".


U selekciji Zlatne iskre su čak dvije njihove predstave, "Sretna kućica" i "Avanture maloga Juju". Zanimljivost je i da će Kućica biti prva predstava na tom festivalu koja će biti izvedena izvan kazališnog prostora. 


U kontekstu nedavnih događanja u cijeloj regiji, istaknula ja ravnateljica Gradskog kazališta lutaka Rijeka Magdalena Lupi Alvir, važno je da na put idu s već nagrađivanim, dakle kvalitetnim, predstavama koje temama pružaju djeci podršku u odrastanju, zabavljaju i vesele, ali pružaju i utjehu i osjećaj sigurnosti.


U Karlovcu će, na drugom Input festivalu, gostovati "Wanda LaVanda", a na najstarijem lutkarskom festivalu u Hrvatskoj, Susretu lutkarskih kazališta Hrvatske SLUK u Osijeku igrat će "Mrljek i Prljek". "O lala" je predstava koju će gledati producenti i selektori iz cijeloga svijeta na show case hrvatskih kazališta za djecu i mlade, također u Osijeku.


Uoči prvog putovanja, "Zamrznute pjesme" moći će u petak 12. svibnja pogledati riječka publika na matičnoj pozornici riječkih lutkara. I da ista ta publika ne bi bila zakinuta dok dio ansambla putuje, drugi dio priprema premijeru, ali njena najava tek slijedi.


Poslušajte kako o putovanjima što slijede govore Lupi Alvir i glumci lutkari Tilen Kožamelj, Petra Šarac i Zlatko Vicić:

O putovanjima riječkih lutkara

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.