Hrvatski radio

Radio Rijeka

Riječki lutkari na prvom internetskom lutkarskom festivalu

08.04.2020.

09:02

Autor: Tatjana Sandalj

Prizor iz Avantura maloga Juju (Foto: GKL Rijeka)

Prizor iz Avantura maloga Juju (Foto: GKL Rijeka)

Foto: - / -

Prvi internet regionalni festival teatra za djecu – PIR FEST počinje u srijedu i trajat će do 16. travnja na YouTube kanalu Gradskog pozorišta Podgorica koje je inicijator festivala. U programu sudjeluje i Gradsko kazalište lutaka Rijeka koje uz to i dalje poziva "U lutkarsko s kauča".

Devet kazališta predstavit će devet predstava, a među njima su i "Avanture maloga Juju" Gradskog kazališta lutaka Rijeka, autorica Ivane Đula i Milice Sinkauz prema stihovima i skladbi istoimene pjesme Žarka Roje i Petra Bergama te redateljice Renate Carole Gatica. Na programu PIR FESTA je u petak 10. travnja u 17 sati.

Svaka predstava s tog festivala ostat će OVDJE dostupna za gledanje 14 dana poslije premijere. Gledajte i lajkajte, pozivaju organizatori jer su lajkovi način na koji će biti odabrana najbolja festivalska predstva.

Osim riječkih lutkara PIR predstavlja: "Čarobnjak iz Oza" Gradskog pozorišta Podgorica, "Mala sirena" Pozorišta Boško Buha iz Beograda, "Ljepotica i zvijer" Pozorišta mladih Novi Sad, "Kekec" Pozorišta mladih Sarajevo, "Par cipela" Dečijeg pozorišta Subotica, "Strašne priče braće Grim" Malog pozorišta Duško Radović iz Beograda, "Knjiga o džungli" Pozorišta lutaka Pinokio te projekt "Njegoš za djecu: Kako rastu veliki ljudi" Festivala pozorišta za djecu iz Kotora.

Sve informacije o internetskom festivalu lutkara dostupne su na stranicama riječkih lutkara, kao i informacije o njihovu programu "U lutkarsko s kauča" u kojem će od petka 17. travnja od 12 sati, do podneva tjedan dana kasnije, publika moći sudjelovati u priči u pokretima "Čarobna svirala" što ju je osmislila, pripremila i izvodi glumica lutkarica Almira Štifanić.

Riječ je o interaktivnom obliku pripovijedanja u čijem je fokusu kretanje što znači da sadržaj priče postaje poticaj za pokret gledatelja, a istovremeno utječe na razvoj mašte, pažnje, kreativnosti te obogaćuje jezični korpus djece predškolske i rane školske dobi.

Drugi dio programa "U lutkarsko s kauča" sastavljen je od video uradaka riječkih lutkara o tome što rade oni i lutke kad ne mogu na pozornicu. Pokazat će kako možemo biti maštoviti i u svoja četiri zida. Mala Wandina virtualna radionica bit će periodično objavljivani tijekom cijelog travnja. 

Link na ove predstave bit će postavljen na tri kanala Gradskog kazališta lutaka Rijeka – na službenoj internetskoj stranici www.gkl-rijeka.hr, na Facebook profilu Gradsko kazalište lutaka Rijeka te na Instagram profilu GKL Rijeka.

O sudjelovanju na PIR-u i o tome kako i zašto u lutkarsko s kauča u programu Radio Rijeke govorila je ravnateljica GKL-a Rijeka Magdalena Lupi Alvir:

Magdalena Lupi Alvir, pripremila Neva Funčić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.