Hrvatski radio

Radio Rijeka

Riječki lutkari u Teheranu: "Wanda LaVanda" oduševila iransku publiku

05.09.2018.

10:32

Autor: Tajana Petrović Čemeljić

Riječani u Teheranu (Foto: Gradsko kazalište lutaka Rijeka)

Riječani u Teheranu (Foto: Gradsko kazalište lutaka Rijeka)

Foto: - / -

Ekipa Gradskog kazališta lutaka Rijeka ovih se dana vratila s gostovanja u glavnome gradu Irana, u prekrasnom Teheranu, gdje su kao jedno od šest stranih kazališta sudjelovali na Međunarodnome lutkarskom festivalu Mobarak, i to svojom hit-predstavom "Wanda LaVanda".

Predstava o šarenoj ovčici koja nas uči poštivanju različitosti osvojila je teheransku publiku, koja je svaku od tri festivalske izvedbe ispratila stajaćim ovacijama – što u gradu koji se diči sa stotinjak kazališta i čak tri lutkarske akademije nije mala stvar.

Odrastamo hrabro u kazalištu, moto je nove kazališne sezone GKL-a. Prva premijera u sezoni posvećenoj radostima i problemima odrastanja najavljena je za 22. rujna: riječ je o predstavi "Avanture maloga Juju", rađenoj prema prema stihovima i skladbi istoimene pjesme Žarka Roje i Petra Bergama, u režiji Renate Carole Gatice. Za zimu se u suradnji s Kazališnom družinom Pinklec priprema "Tajna staroga ormara" Saše Božića i Ksenije Zec, a za kraj sezone bit će postavljena predstava izabrana na javnom natječaju Lutkolab za autore do 30 godina. Bit će obnovljena omiljena "Šuma Striborova", tu je i čitav niz repriznih predstava, kao i Revija lutkarskih kazališta, čije nas 23. izdanje očekuje ove jeseni.

Autorica Jelena Tondini i redateljica Morana Dolenc, nakon što su "Wandom LaVandom" osvojile srca riječke i hrvatske publike, imale su čast predstaviti je u jednom od najvećih gradova na svijetu. Više od 14 milijuna stanovnika, više od 700 parkova - u kojima svako stablo ima svoju cjevčicu za vodu u gradu na rubu pustinje u kojemu je ljeti temperatura između 35 i 40 °C, čak pedesetak velikih sveučilišta i fakulteta i još tristotinjak visokih škola i akademija, više od 60 muzeja i 20 velikih javnih knjižnica, tri velika kazališta i još stotinjak omanjih – podaci su od kojih se čovjeku zavrti u glavi, ali koji zorno dočaravaju kolika je čast biti pozvan na gostovanje u takvom megalopolisu. 

Krajem kolovoza održalo se 17. izdanje međunarodnoga lutkarskog festivala Teheran Mobarak, nazvanoga prema tradicionalnoj iranskoj lutki koja već stoljećima doživljava svoje brojne inačice u baštinskim, suvremenim, ali i eksperimentalnim lutkarskim predstavama, za koje se ravnateljica Gradskoga kazališta lutaka Magdalena Lupi Alvir nada da ćemo ih uspjeti vidjeti i u Rijeci kao Europskoj prijestolnici kulture 2020. 

Kako je živjeti u zemlji koja je pod međunarodnim sankcijama, kako se podnosi pustinjska vrućina pod hidžabima i pokrivenih ruku i nogu, čime ih je oduševila iranska kuhinja, kako se mladi ljudi i žene u Iranu bore za svoja prava, kako obići grad koji nema jedan, već četiri središta, i u kojemu je svaka raskošna palača ili muzej zapravo kompleks zgrada koje je nemoguće vidjeti u jednome danu, kako prijeći ulicu od četiri traka u kojoj baš i ne vrijede prometna pravila..?

O prelijepim Irankama, prebogatom intelektualnom i kulturnom životu najjeftinije svjetske metropole, o ponosnim ljudima punim poštovanja prema svojim gostima i raskošnoj perzijskoj kulturi utkanoj u same temelje naše civilizacije, razgovarali smo s Magdalenom Lupi Alvir – poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.