Hrvatski radio

Radio Rijeka

Riječki "Mizantrop": Izvrsna glumačka interpretacija priče o istini

25.05.2017.

07:56

Autor: Gloria Fabijanić Jelović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Sinoćnja sjajna premijera Moliereovog "Mizantropa" Hrvatske drame HNK-a Ivana pl. Zajca u režiji Igora Vuka Torbice, ispunila je riječko gledalište do posljednjeg mjesta. Priča o istini oduševila je riječku kazališnu publiku, koja je ekipu predstave nagradila dugim i snažnim pljeskom.

Istina, pojam koji smo gotovo zaboravili u vremenu u kojem živimo. Istinu smo znali govoriti u vremenu djetinjstva, spontano, bez dubioznog razmišljanja o njenom značenju i posljedicama. Godine su tu i takvu istinu pokrile, pojele, sakrile. Pa kad netko u današnjem društvu pokuša biti iskren i otvoren, postaje smiješan, a to onda vodi u neke druge krajnosti u kojima se pravo, neokaljano poimanje istine pretvara u tvrdoglavost i često nanošenje boli i onima koji to možda nisu zaslužili.

Riječka predstava redateljski pokušava proniknuti u osobnost i dušu ljudskog bića i njegovo poimanje istine koja ima puno pozitivnih strana, ali koja jednostavno takva, ogoljena i sveprisutna, postaje nemoguća. Jer je okolina okrutna i promrežena lažima i licemjerstvom. Igra je svedena prvenstveno na glumce.

Scena, kostimi, svjetlo samo su popratni sadržaj ove izvrsne glumačke interpretacije u kojoj su svi protagonisti pokazali što znači biti glumac i baratati sjajnim tekstom u rimi na neopterećen i ležeran način. Posebne pohvale Jerku Marčiću, koji je u punom glumačkom zamahu igrao besprijekorno gotovo dva sata bez prekida na sceni, stvarajući neobičnu čaroliju povezanosti glumca s publikom.

I na kraju, nakon dugog, dugog pljeska zadovoljstva zbog izvrsne izvedbe, hodajući ulicom prema novom danu, u nama se bude pitanja tko smo i kako trebamo živjeti u današnjem vremenu. I možemo li vratiti istinu u njenom prvotnom značenju u naše svakodnevne odnose ili je to ipak samo kazališna iluzija… Poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.