Hrvatski radio

Radio Rijeka

Riječki muzej prvi u Hrvatskoj ima Građansko muzejsko vijeće

15.01.2019.

13:38

Autor: Olivera Vinković

Sjednica prvog Građanskog muzejskog vijeća u Hrvatskoj (Foto: Olivera Vinković / HRT - Radio Rijeka)

Sjednica prvog Građanskog muzejskog vijeća u Hrvatskoj (Foto: Olivera Vinković / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja u Rijeci, prvi je u Hrvatskoj osnovao Građansko muzejsko vijeće, čijim su se radom građani izravno uključili u rad muzeja. Vijeće je sastavljeno od 15 članova: članova udruga, zaposlenika Muzeja i predstavnika PGŽ kao osnivača.

Pet je partnera PPMHP-a: Udruga Žmergo, Kreativni kolektiv Kombinat, Centar za poticanje darovitosti, Udruga slijepih Primorsko-goranske županije te Matica umirovljenika.

Cilj je osluškivati što građani žele vidjeti u Muzeju, a to će olakšati transformaciju muzeja koja neminovno očekuje sve takve ustanove u budućnosti.

Programi se više ne rade za građane, već u suradnji s njima, naglasila je ravnateljica Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja u Rijeci Nikolina Radić Štivić.

Participativno upravljanje je, prema njenom mišljenju, ključ za budućnost: "...jer sve ono što stvaramo, a plaćeni smo javnim novcem, radimo u interesu javnosti te ih moramo osluškivati i pitati, zapravo, za njihovo mišljenje. Da napravimo program koji će biti što kvalitetniji u smislu njihovih želja, njihovih očekivanja i naših mogućnosti", zaključila je Radić Štivić. Poslušajte izjavu:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.