Hrvatski radio

Radio Rijeka

Riječki "Reli po galerijama": obiđite ih svih devet!

25.05.2017.

09:47

Autor: Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Četvrto izdanje "Relija po galerijama", kulturnoga događanja koje okuplja i mapira galerije kako bi umjetnicima i umjetničkim prostorima pružila veću vidljivost, održava se danas u tridesetak riječkih i zagrebačkih galerija.

Program traje od 17 do 22 sata i njime se nastoji skrenuti pozornost javnosti na brojne gradske galerije i zanimljive izložbe koje se u njima održavaju. Za sve koji u tom razdoblju obiđu najviše galerija pripremljena je i nagrada - Povelja za poseban doprinos u kulturi, koju će dobiti posjetitelji koji uspiju obići sve galerije koje sudjeluju u projektu.

U svakoj od galerija sakupljaju se naljepnice i posjet se obilježava na mapi s kojom se, kada je popunjena, preuzimaju Povelje na završnim lokacijama. U Rijeci je to Galerija Studentskoga kulturnog centra u Kružnoj ulici 8.

Riječki Reli po galerijama održava se u devet galerija, među kojima će Mali salon imati vodstvo po izložbi Muzeji i sporne povijesti: govoriti o neizrecivom u muzejima, Galerija Filodrammatica izložbu Zabranjeno fotografiranje mlade riječke vizualne umjetnice Dorotee Škrabo, a Galerija Kortil izložbu Crvena Rijeka.

U manifestaciji sudjeluje i Erste Club galerija, Galerija Juraj Klović HDLU Rijeka s konceptualnim projektom Dijalog na kvadrat, Galerija Principij s izložbom fotografija franjevca Stanka Dujmovića te Galerija RiArt, u čijem su stalnom postavu izložene umjetnine desetak akademskih slikara i keramičara te nekolicine neafirmiranih umjetnika.

Atelje akademske slikarice Gee Golović bit će otvoren za javnost i razgledavanje njenih novih, ali i ranijih radova. Klub mladih Rijeka donosi izložbu Korina u klubu Korine Đurkin, a Galerija SKC, finalna riječka lokacija relija smještena u Palachu, izložbu Magični kvadrati interaktivnih instalacija, objekata i eksperimentalnog filma Dalibora Jurasa i Lea Friščića. Ulaz u galerije je besplatan.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.