Hrvatski radio

Radio Rijeka

Riječki skladatelji i glazbenici za 130. obljetnicu zgrade HNK Zajca

22.09.2015.

18:13

Autor: Gloria Fabijanić Jelović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Stotinu i trideset godina od otvorenja zgrade riječkoga kazališta obilježit će se posebnim festivalom koji će se održati od 25. rujna do 3. listopada. Uključit će sve ansamble i prvake HNK Ivana pl. Zajca te posebne goste iz Hrvatske i inozemstva.

"Počinjemo koncertom 25. rujna, kojeg smo nazvali 'Riječki skladatelji i solisti'. Riječ je o jedinstvenoj prilici u kojoj se izvodi program ne samo skladatelja iz Hrvatske nego i skladatelja iz Rijeke. To su Ivo MačekJosip KaplanZoran Juranić i mladi kompozitor na studiju u Zagrebu Juraj Marko Žerovnik", kaže ravnatelj Opere Marin Blažević.

Solisti na koncertu su Goran Končar, Goran FilipecMarco Graziani i Krunoslav Marić, pod dirigentskim  vodstvom maestra Zorana Juranića.

Slijedi 26. rujna "Maraton mladih glazbenika" riječke Glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova. Na tri koncerta koja počinju u 16, a završavaju oko 22 sata, nastupit će više od pet stotina učenika glazbene škole.

Program naziva "Vaše kazalište - Vama" organiziran je za 30. rujna i 1. listopada. Tada će grupe od po stotinu gledatelja proći svim kazališnim prostorima i vidjeti fragmente predstava iz prošlosti, kao i onih koje se tek pripremaju.

Kruna festivala je gala-koncert 3. listopada, ostvaren u suradnji s Panonskom filharmonijom iz Pečuha, uz soliste i prvake riječke Opere te s posebnim gostima međunarodne reputacije - Vlatkom Oršanić i Carlom ColombaromJavlja Gloria Fabijanić Jelović:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.