Hrvatski radio

Radio Rijeka

Riječki skladatelji i solisti za početak "Festivala 130"

25.09.2015.

08:35

Autor: Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Prvi put zajedno u istoj večeri - "Riječki skladatelji i solisti" izvest će prvi koncert kojim se otvara "Festival 130", svečanost obilježavanja 130. godišnjice od otvorenja zgrade riječkog kazališta.

Prvi put zajedno u istoj večeri, proslavljeni riječki solisti, pijanist Goran Filipec te violinisti Goran KončarMarco Graziani i Krunoslav Marić pod dirigentskim vodstvom također Riječanina, maestra Zorana Juranića, izvode djela riječkih skladatelja: Josipa KaplanaIve MačekaZorana Juranića te mladog Jurja Marka Žerovnika, uz dodatke: Belu Bartóka i Camile Saint-Saënsa

Najmlađi predstavljen riječki skladatelj bit će Juraj Marko Žerovnik, student kompozicije I klavira na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji. Bit će izvedena njegova Fantazija za gudače, koju je praizveo gudački orkestar Muzičke akademije pod vodstvom Jože Haluze. Na programu je i Concertino za klavir i komorni orkestar Ive Mačeka, pijanista i skladatelja rođenog na Sušaku 1914. godine, čija se djela odlikuju bogatstvom invencije i snagom imaginacije koja je slijedila njegove emocije. Kao solist na klaviru nastupit će Goran Filipec koji je prošle godine, uz 100. obljetnicu Mačekova rođenja, u izdanju Naxosa snimio CD s cjelokupnim Mačekovim klavirskim opusom.

Koncert za violinu i orkestar Josipa Kaplana (1910.-1996.) najopsežnije je i najambicioznije djelo skladatelja, zborovođe i glazbenog pedagoga koji je više od polovice svog profesionalnog života proveo u Rijeci. Na programu je i djelo Zorana Juranića, simfonijski torzo "Inter arma narrant Musae/Među oružjem Muze govore“ napisano 1994. za svečanost otvaranja obnovljenog Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku.

Udruživši u programu koncerta pet reproduktivnih umjetnika – Riječana s djelima od kojih su četiri izašla iz pera riječkih skladatelja, nastojimo ukazati na veliki značaj koji glazbenici rođenjem i/ili djelovanjem vezani za naš grad, Rijeku imaju u povijesti, sadašnjem trenutku i budućnosti hrvatske i europske glazbe, ističe maestro Juranić koji će ravnati večerašnjim kocertom. Poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.