Hrvatski radio

Radio Rijeka

Riječko-tršćanske "Priče s obale i mora" u novoj sezoni Talijanske drame

13.10.2016.

17:14

Autor: Hina, Gloria Fabijanić Jelović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nova predstava Talijanske drame HNK-a Ivana pl. Zajca "Racconti di costa e di mare" ("Priče s obale i mora") premijerno će biti izvedena 17. listopada u Zajednici Talijana u Rijeci u sklopu Dana talijanske kulture u Rijeci. Talijanska drama uoči premijere, nažalost, ima i financijske probleme.

Zbog nedostatka novca iz Italije upitna je premijera Gostioničarke Mirandoline Carla Goldonija, planirana za kraj studenoga, kada Talijanska drama obilježava 70. godišnjicu djelovanja. Novca nema jer je talijanska vlada duguje 112 od ukupno 152 tisuće eura odobrene i ugovorene za rad Talijanske drame riječkoga HNK-a u ovoj godini.

Predstava Racconti di costa e di mare postavljena je na scenu u suradnji s kazalištem Il Rossetti Teatro Stabile del Friuli Venezia Giulia, a pretpremijerno je već izvedena u tršćanskome kazalištu u povodu tamošnje noći otvorenih kazališta te u Kopru i Rovinju. U Pričama s obale i mora četvero glumaca, Bruno i Elvia Nacinovich iz riječke Talijanske drame te Lara Komar i Andrea Germani iz tršćanskoga kazališta, govore tekstove raznih autora iz Istre i Julijske krajine.

U predstavi su zastupljeni Antonio Quarantotti Gambini, Gianni Stuparich, Paolo Rumiz, Nelida Milani, Claudio Magris i Marisa Madieri te Milan Rakovac. Na sceni s glumcima je i glazbeni kvartet Iris koji čine diplomirane glazbenice tršćanskog konzervatorija Giuseppe Tartini. Redatelj je Franco Pero. Premijera predstave je u ponedjeljak 17. listopada u 19:30, a na matineju istoga dana u podne bit će besplatan. Poslušajte izjavu v. d. ravnatelja Talijanske drame Giuseppea Nicodema:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.