Hrvatski radio

Radio Rijeka

Rijeka 2020 EPK: 27 susjedstava povezuje PGŽ s Europom i ISS-om!

10.09.2019.

14:05

Autor: Tatjana Sandalj

Direktorica Rijeka 2020 Emina Višnić i glavna voditeljica programa 27 susjedstava Branka Cvjetičanin (Foto: Tatjana Sandalj / HRT - Radio Rijeka)

Direktorica Rijeka 2020 Emina Višnić i glavna voditeljica programa 27 susjedstava Branka Cvjetičanin (Foto: Tatjana Sandalj / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Počelo je predstavljanje programa Rijeka 2020 Europska prijestolnica kulture, a prvi je najavljen netipičan, autentičan, programski pravac koji možda najbolje odgovara na pitanje kako graditi europski identitet: 27 susjedstava.

Naša su susjedstva u Gorskom kotaru, na otocima, u gradu Rijeci i okolici, a njihova nisu samo u Europi jer smo dosegnuli i do Japana. NASA je potvrdila da će aktivno susjedstvo biti i međunarodna svemirska stanica ISS!

Kako pokazati da Rijeka 2020 Europska prijestolnica kulture nije jednogodišnji festival velikih programa, nego projekt s dugoročnim posljedicama? Predstavljanje programa treba početi programskim pravcem 27 susjedstava čiji je cilj povezati male, lokalne zajednice Primorsko-goranske županije sa sličnima u Europskoj uniji.

Neki od naziva susjedskih programa su: Tajne Lujzijane, Muzej zime, Centar svemira, Posoljena kultura, ČAgaj 2020, Na brodu različitih kultura, Pretvorit ću te u drvo lovora!, Gomirje harmonika mundial, Praznik u čast vjetru, Dan kada je pukla brana...

Kako reče direktorica Rijeka 2020 Emina Višnić, u kontekstu čuvanja lokalnog i izgradnje europskog identiteta doista je manje važno što će se događati, a puno je važniji društveni kapital koji će ostati. 

Hrvatska susjedstva su:  Lovran, Opatija, Matulji, Kastav, Pehlin, Drenova, Škurinje, Turnić i Mlaka, Kampus na Trsatu, Jelenje, Čavle, Praputnjak, Kostrena, Crikvenica, Novi Vinodolski, otok Rab, otok Unije, grad Cres, grad Krk, Malinska, Vrbnik, Gomirje, Mrkopalj, Fužine, Delnice, Brod na Kupi i Gornji Kuti.

U sličnom duhu i pročelnica Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu PGŽ Sonja Šišić istaknula je da je riječ, gotovo redom, manjim ruralnim zajednicama u kojima ne postoje lokalni centri, pa je onda sudjelovanje u programskom pravcu 27 susjedstava doprinos izgradnji kulturnog duha koji će se nastaviti razvijati i pridonijeti kvaliteti života u manjim sredinama.

Konkretni programi koje hrvatska susjedstva razvijaju imaju veze s kulturom, očuvanjem jezika, turizmom, školom znanja i zanata, raznim segmentima baštine, očuvanjem pitkih voda i drugih oblika prirodne baštine, školom mira... Tijekom 2020. u svakom susjedstvu bit će organiziran 'dnevni boravak' kao stalno mjesto susreta i druženja. 

Rečeno je sve to u utorak na konferenciji za novinare u Rijeci. Od sada, poručuju iz Rijeka 2020, govorit će susjedi, a prvi konkretan program je Zvončarska simfonija u Čavlima 7. veljače 2020. godine, uz sudjelovanje susjeda iz njemačkog Immenstada. Poslušajte:

27. susjedstava za čuvanje lokalnog i izgradnju europskog identiteta, pripremila Tatjana Sandalj

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.