Hrvatski radio

Radio Rijeka

Rijeka 2020 EPK: gdje i kako će u prostor PGŽ intervenirati Lungomare Art?

11.09.2019.

13:18

Autor: Tatjana Sandalj

Foto: Rijeka 2020 press

Foto: Rijeka 2020 press

Foto: - / -

U okviru programskog pravca Lungomare Art Rijeka 2020 Europska prijestolnica kulture, u Rijeci i obližnjim mjestima duž obale će biti postavljene trajne umjetničke skulpture. Kako će to izgledati, možete vidjeti na informativnoj izložbi što je od danas otvorena na 4. katu Tower Centra Rijeka.

Umjetnički radovi u okviru Lungomare Art programa imaju i funkcionalnu vrijednost kao odmorišta, igrališta, mjesta za razgovor i učenje. Bit će postavljeni na obali u Brseču, Lovranskoj Dragi, Voloskom, ribarnici u Rijeci, na riječkoj plaži Grčevo, u Kostreni i Crikvenici te na otocima - u Loparu na Rabu, iznad Baške na Krku i u Malom Lošinju.

U Rijeci i obližnjim mjestima duž obale će hrvatski i umjetnici, dizajneri i arhitekti iz Europe, Japana i Čilea tijekom 2020. godine postaviti trajne umjetničke skulpture, a jedanaestero umjetnika i deset lokacija predstavljeno je informativnom izložbom koja će na 4. katu Tower centra u Rijeci ostati do 11. studenoga. 

Svaki rad povezuje baštinu i sadašnjost, a autori su: Liam Gillick (UK), Jiří Kovanda (CZ), Numen/For Use (DE/AT/HR), Harumi Yukutake (JP), Smiljan Radić (CL), Marcela Correa (CL), Sofie Thorsen (DK/AT), Davor Sanvincenti (HR), Pavel Mrkus (CZ), Igor Eškinja (HR), Ilona Németh (SK), Marián Ravasz (SK) i Nika Laginja (HR).

Redom poznati i priznati umjetnici ovoga puta nisu radili za velike muzeje i kulturne centre, nego su radove oblikovali inspirirani specifičnim lokacijama i životom u malim sredinama, a njihovi radovi trajno će obilježiti mjesta u kojima budu postavljeni. 

Kako je na konferenciji za novinare istaknula glavna voditeljica programskog pravca Lungomare Art Iva Kelentrićprojekt Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture kreira kulturno-umjetničko-turistički put na Kvarneru.

Foto: Rijeka 2020 press

Foto: Rijeka 2020 press

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.