Hrvatski radio

Radio Rijeka

15:04 / 15.06.2020.

Autor: Nenad Lučić

Rijeka 2020 EPK u Gorskom kotaru: otvoren program "Tajne Lujzijane"

Rijeka 2020 EPK od sinoć i službeno stanuje i u susjedstvu Delnice (Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka)

Rijeka 2020 EPK od sinoć i službeno stanuje i u susjedstvu Delnice (Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

U sklopu programskog pravca "27 susjedstava", Delnice su od sinoć prva sredina Gorskoga kotara gdje su zaživjeli umjetnički sadržaji projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture. Program je objedinjen pod nazivom "Tajne Lujzijane".

Kroz umjetničke instalacije u prirodnom okruženju i scenske izvedbe nastoji se promovirati kulturu kao način promišljanja života u manjim sredinama. Taj je programski cilj došao do izražaja i tijekom sinoćnje praizvedbe predstave "I - Lujzijana Magic Show".

Predstava je nastala u koprodukciji riječke kazališne skupine Trafik i Kotar teatra te pod okriljem europskog projekta Centriphery, a ideju da se o kroz smijeh progovori i o nekim ozbiljnim goranskim problemima redateljski je osmislio Žak Valenta.

"O teškim temama uvijek volim razgovarati u satiričnom formatu, tako da imamo satiričnu i duhovitu predstavu, no u njezinom se podtekstu jasno može iščitati problematika kraja o kojem govori. Upravo se projekt Centriphery bavi lokalnim mitovima i legendama, no uvijek nešto što se dogodi lokalno, možemo prepoznati i na globalnoj razini", rekao je Valenta. Poslušajte izjavu:

Valenta o Lujzijana Magic Showu, pripremio Nenad Lučić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.