Hrvatski radio

Radio Rijeka

Rijeka danas: najveći kulturni tulum u Europi!

01.02.2020.

06:00

Autor: Hina

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Foto: - / -

U cjelodnevnom programu otvaranja Europske prijestolnice kulture 1. veljače 2020. u Rijeci će sudjelovati oko 500 izvođača u 70 događanja na 30 lokacija u središtu grada, a središnji program je izvedba "Opere industriale" u riječkoj luci.

1. veljače, ujutro u 7 sati počet će prvi programi druženjem u Cafe baru Skradin i "antiturističkim turama autobusom", koje će voditi glumice Tanja Smoje i Jelena Lopatić. Slijede brojni glazbeni i plesni nastupi, performansi, izložbe na otvorenom i druga događanja na ulicama i trgovima središta Rijeke.

Protokolarni dio otvorenja odvijat će se u Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca poslijepodne. Predstavnik Europske komisije uručit će Rijeci plaketu Europske prijestolnice kulture, a očekuje se dolazak diplomatskog zbora, predstavnika Vlade Republike Hrvatske, 16 ministara kulture zemalja EU i predstavnika dosadašnjih i budućih EPK.

Središnji program otvaranja u riječkoj luci režira Dalibor Matanić. "Opera industriale" nastala je prema glazbenom predlošku riječkoga glazbenog dvojca JZMZ - Josipa Maršića i Zorana Medveda, u orkestraciji Frana Đurovića.

U programu koji donosi "zvuk, glazbu i buku", efekte koji nastaju kombinacijom svjetlosti i tame te snažnim simbolima Rijeke i Europe, kako je najavljeno, sudjelovat će više od 120 izvođača. Tu su DB Indoš - Kuća ekstremnog glazbenog kazališta s Rumoristima kao izvođačima, potom atraktivan finski zbor muškaraca koji vrište, zveckaju i viču - Mieskuoro Huutajat, riječki mješoviti zbor Jeka Primorja, orkestar gudača i puhača, 20 riječkih gitarista i 10 bubnjara, ali i plesači i "radnički orkestar brusilica, varioca i iskri". Narator i voditelj je pjevač Damir Prodanović Prlja.

Matanić je ustvrdio da je riječko otvaranje mnogo kompleksnije nego ona prethodnih gradova Europskih prijestolnica kulture. "Očekujemo stvaranje sinergije izvođača i publike i da ljudi zavole kulturu više nego što misle da to čine. Cilj nam je da se napravi grotlo u riječkoj luci i uzvišena večer", rekao je.

Nakon središnjeg programa, u šatoru postavljenom na Titovom trgu, klubovima u gradu i riječkim trgovima nastavit će se cjelonoćna zabava uz nastupe DJ-a, među kojima se izdvaja Nicky Siano iz Studia 54, jedan od pionira glazbene scene New Yorka 70-tih godina te rock i pop koncertima.

Zbog odvijanja tog programa, u centru Rijeke u subotu vrijedi posebna regulacija prometa i kretanja publike, a više o tome možete doznati OVDJE.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.