Hrvatski radio

Radio Rijeka

Rijeka EPK 2020: projekt mora uključiti što više građana

21.09.2017.

08:35

Autor: Hina, Ivica Vrkić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na koji način mislite "zapaliti" građane za aktivno sudjelovanje u EPK? Kako zvuči Rijeka 2020? Hoće li se u projekt uključiti prostori kao što su HKD na Sušaku ili Teatro Fenice? Gdje ćemo smjestiti očekivanih četiri milijuna posjetitelja?Sve to pitala je publika tim projekta RIJEKA 2020.

Gradonačelnik Vojko Obersnel je istaknuo da je od početka prijave za dodjelu te titule postojala ideja da će to biti zajednički projekt građana, a ne predstavnika elitnih institucija u kulturi. Projekt će biti uspješan, ne po tome koliko će se infrastrukturnih objekata izgraditi nego u onoj mjeri u kojoj se uključe građani i prepoznaju ga kao svoj projekt.

"Ri Hub" je mjesto u Rijeci poznato kao bivši Bernardi. U njemu su prekjučer počeli radovi koji bi trebali biti gotovi do siječnja ili veljače iduće godine, kada ćemo prostor otvoriti različitim programima, ali ga otvoriti i kao stalno kontaktno mjesto susreta svih građana na teme o EPK i vezane uz EPK, najavila je Višnić.

Direktorica tvrtke Rijeka 2020 Emina Višnić ustvrdila je da je EPK 2020 ponos grada. On donosi razvojne učinke na turističkom, obrazovnom, urbanističkom planu te na jačanju investicijske klime i međunarodnoj vidljivosti grada, rekla je. Posebno je važno da se ne završi sve 2020. godine, nego da se tek tada počinju pokazivati rezultati rada na projektu te traju dugo nakon te godine, navela je Višnić.

Direktor Sektora marketinga i komunikacija u Rijeka 2020 Vuk Ćosić, predstavljajući projekcije očekivanih rezultata projekta, rekao je da je cilj tisuću kulturnih događaja, izgradnja 27.000 četvornih metara nove infrastrukture za kulturu, 170 konferencija, seminara i radionica, angažiranje 4000 volontera te da se očekuje oko četiri milijuna posjetitelja. 

Prema projekcijama za program će trebati oko 30 milijuna eura, što je jedan od manjih proračuna za program među europskim prijestolnicama kulture posljednjih godina, rekla je. Od toga bi po trećinu trebali dati Grad Rijeka i Republika Hrvatska, po 10 posto Primorsko-goranska županija i Europska unija te partneri i sponzori, a ostatak potrebnog novca bi se prikupio iz ostalih izvora. Do sad je dobiveno samo 11,7 milijuna kuna, od čega je Grad Rijeka dao 62 posto, 18 posto RH, a ostalo PGŽ, navela je direktorica Rijeka 2020.

Istaknula je da će cijeli program biti predstaviti krajem 2019. godine te da će se voditi briga o tome da se nijedan element programa ne bude morao izostaviti jer nisu osigurani novci za realizaciju. Višnić je navela da je održan ključni sastanak s Vladom RH, na kojem su dogovoreni modaliteti financiranja.

Pitanja građana odnosila su se uglavnom na korištenje nekih objekata u gradu u sklopu projekta, za koje smatraju da su zapušteni ili nedovoljno iskorišteni, na što im je odgovoreno da timu koji vodi EPK 2020 nije u nadležnosti rješavanje svih takvih pitanja.

Predstavljeno je sedam osnovnih programskih pravaca EPK 2020 te niz okvirnih pratećih programa. Svečano otvaranje planirano je 23. veljače 2020. godine, u sklopu Riječkoga karnevala, kao najvećeg participativnog događaja na ovom području, uz uvažavanje tradicije te donošenje novog ruha karnevalu u Rijeci.

Nadalje, postavljeno je pitanje o rentabilnosti novih objekata nakon 2020. godine, odnosno mogućnosti financiranje njihova djelovanja. Rečeno je da je se program stvara vrlo racionalno i odgovorno, da se nije željelo graditi ništa grandiozno i da je jedan od uvjeta za dobivanje titule EPK bilo da se dokaže da su objekti održivi na duže razdoblje.

Predloženo je intenzivnije korištenje glazbe, na više načina, u animiranju građana za sudjelovanje u projektu te širenje aktivnosti na sve gradske četvrti i okolna mjesta. Poslušajte više o atmosferi susreta i novostima:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.