Hrvatski radio

Radio Rijeka

Rijeka kao grad fotografije: snimajte, izlažite, natječite se, razgledajte

09.09.2016.

17:04

Autor: Tajana Petrović Čemeljić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Subota je u Rijeci dan za fotografiju, bilo da ih stvarate ili gledate. Na riječkim danima fotografije PhotoRi toga će dana biti otvorena međunarodna natječajna izložba "Treći element", a svi možemo biti izlagači na "Fotopromenadi" ili pak snimati Rijeku na natječaju "Foto ex tempore".

Čak 105 autora s više od šest stotina fotografija prijavilo se ove godine na natječaj za međunarodnu izložbu "Treći element" u sklopu riječkih dana fotografije PhotoRi. I tema je riječka: naravno, voda.

Fotografije za izložbu na temu vode odabrali su kustosica i povjesničarka umjetnosti Branka Arh, ravnatelj Muzeja grada Rijeke Ervin Dubrović i fotograf iz Rumunjske Virgil Mlesnita.

U subotu 10. rujna točno u podne, u Galeriji Garbas vidjet ćemo 43 rada i šest kolekcija koje je stručni žiri izabrao kao najbolje. Na natječaj su pristigle fotografije autora iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Makedonije, Rusije i SAD-a. Na otvorenju izložbe bit će proglašen i pobjednik, a popis odabranih autora pogledajte ovdje. Izložba ostaje otvorena do 17. rujna.

U Arheološkome parku održat će se Fotopromenada, jednodnevna izložba fotografija na otvorenome u kojoj mogu sudjelovati svi koji to žele. Svatko može izložiti najviše šest fotografija, izložba je natjecateljska, a traje od 10 do 20 sati. 

Najbolje fotografije birat će se i među sudionicima natječaja Foto ex tempore, koji će potrajati od 8 do 15 sati. Tko god želi sudjelovati, nakon prijave na pultu u Arheološkome parku, digitalno može snimati riječke motive, a fotografije se mogu dorađivati na vlastitome prijenosnom računalu. Projekcija najboljih fotografija i proglašenje pobjednika bit će nakon 18 sati.

O svemu tome su uz "Kaf'e" govorili članovi Fotokluba Rijeka Erika Peran, Ingrid Jerković i Borislav Božić, poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.