Hrvatski radio

Radio Rijeka

Rijeka predaje titulu Europske prijestolnice kulture Novom Sadu

13.01.2022.

14:27

Autor: Neva Funčić

U Rijeci smo skinuli zastave, a sada predajemo i titulu EPK

U Rijeci smo skinuli zastave, a sada predajemo i titulu EPK

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

U Novom Sadu je za četvrtak navečer najavljeno svečano otvaranje godine u kojem taj grad preuzima titulu Europske prijestolnice kulture. Glavni grad Vojvodine ove godine dijeli titulu EPK sa Kaunasom u Litvi i Eschom u Luksemburgu. Programski se zalažu "Za nove mostove", a na ceremoniji koju su nazvali "Doček", Novi Sad će titulu preuzeti od Rijeke kojoj je zbog pandemije bio produljen mandat Europske prijestolnice kulture. 

Novi Sad će se kao Europska prestonice kulture 2022. godine predstaviti s više od 1500 kulturnih događanja i 4000 lokalnih, nacionalnih i internacionalnih umetnika u ukupno osam programskih pravaca. Kažu da će više 1700 europskih i svjetskih umjetnika iz preko 45 zemalja pričati priču Srpske Atene kroz vizuru zajedničkih europskih vrijednosti, ali i izazova.


Svake treće godine, uz dvije Europske prijestolnice kulture iz članica EU, jedna je prijestolnica iz zemalja izvan EU granica. 


Iz Novog Sada u program Radio Rijeke javio se riječki pročelnik za kulturu Ivan Šarar, pa poslušajte što je sve na programu Novog Sada EPK:

Pročelnik Ivan Šarar javio se iz Novog Sada: što je sve u njihovu programu

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.