Hrvatski radio

Radio Rijeka

Rijeka u utrci za europsku prijestolnicu kulture

17.04.2013.

15:42

Autor: Saša Vuksan / Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na posljednjoj sjednici u ovom sazivu gradsko vijeće je donijelo odluku o isticanju kandidature Rijeke za europsku prijestolnicu kulture. Odluka je donesena većinom glasova, uz suzdržani HDZ.

Da bi se uopće mogli kandidirati trebalo je donijeti prijedlog strategije kulturnog razvitka. Na prigovor oporbenog HDZ-a da se o takvim strategijama ne raspravlja pred izbore, vladajući su odgovorili da je to moralo biti tako kako bi se povukla sredstva Europske unije baš radi te kandidature, ali i zato što je vrijeme isključivo javnog financiranja kulture gotovo.

Nakon nadmudrivanja Hrvoja Burića i Vojka Obersnela, a u njihovoj prilično predizbornoj raspravi o kulturnoj strategiji došlo se do gradskih tržnica i autobusnog kolodvora, prijedlog je prihvaćen većinom glasova.

U vjerojatnoj konkurenciji Pule, Splita, Dubrovnika i Osijeka, Rijeka se odlučila kandidirati za europsku prijestolnicu kulture 2020. Naime, Hrvatska tada ima pravo na jednog predstavnika. Nije to samo pitanje aktiviranja i mobiliziranja onih koji se bave kulturom, nego i čitavog niza ljudi koji u ovom projektu sudjeluju kao volonteri, gledatelji i slušatelji, naglasio je gradonačelnik Obersnel.

Izabere li Hrvatska dogodine Rijeku kao svog kandidata, a Europska komisija to potvrdi 2016. godine, Rijeci će za sedam godina društvo u ovom projektu bit jedan grad iz Irske. Kao najveća riječka prednost istaknuti su otvorenost i multikulturalnost.

Što Rijeku očekuje nakon isticanja kandidature, koje se prepreke valja svladati i što donosi status europske prijestolnice kulture, poslušajte u prilogu Saše Vuksana:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.