Hrvatski radio

Radio Rijeka

Rijetke knjige iz isusovačke zbirke izložene u Sveučilišnoj knjižnici

22.11.2017.

14:12

Autor: Biserka Belić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Predsjednica je bila na otvorenju i izložbe knjiga iz isusovačke zbirke, što je otvorena u riječkoj Sveučilišnoj knjižnici u povodu 390. obljetnice osnutka isusovačkoga kolegija u Rijeci, a istovremeno je osnovana i Sveučilišna knjižnica u Rijeci.

Oko 1400 knjiga isusovačkoga kolegija temelj je fonda današnje Sveučilišne knjižnice jer je isusovački red davne 1627. godine u Rijeci osnovao kolegij i gimnaziju, u čijem je sastavu bila i knjižnica, podsjetila je rektorica riječkog sveučilišta Snježana Prijić Samaržija.

"Ovom obljetnicom slavimo obrazovanje i znanost. Mnogi propituju našu bolonjsku reformu, ali ona jest na tragu onoga što su isusovci radili još prije gotovo četiri stoljeća - ustanovljavali studijske programe koji su bili identični u Rijeci i u Rimu", naglasila je rektorica.

U dvorani stalne izložbe "Glagoljica" izloženo je 27 rijetkih knjiga, a ravnateljica Sveučilišne knjižnice Senka Tomljanović skrenula je pozornost na jednu vrlo posebnu: "Riječka ju je gimnazija dobila od tadašnjega vladara, cara Ferdinanda II., a radi se o povelji kojom se privilegije i sloboštine gimnazije izjednačuju s onima koje koriste i primaju svi članovi bilo kojeg sveučilišta u Europi."

Predsjednici Kolindi Grabar - Kitarović darovan je primjerak pretiska glagoljaške knjige "Misal hruacki" Šimuna Kožičića Benje. Naglasci s izložbe mogu se sažeti u zaključak rektorice Samaržije:

"Nema alternative znanosti i obrazovanju ako želimo zadržati mlade ljude i ako želimo privući internacionalne studente. Jedino su znanost, obrazovanje i inovacije to mjesto i prostor gdje ih možemo najbolje okupiti", istaknula je Snježana Prijić Samaržija. Javlja Biserka Belić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.