Hrvatski radio

Radio Rijeka

Robert Hammerstiel u Muzeju grada Rijeke

10.09.2013.

16:35

Autor: Tajana Petrović Čemeljić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Izložba Roberta Hammerstiela nastavak je niza zapaženih gostovanja Muzeja Vojvodine u Muzeju grada Rijeke. Na dar muzeju, austrijski umjetnik vojvođanskog podrijetla ovih dana crta i riječke prizore.

Umjetnik rođen u Vršcu 1933. godine i sam dolazi na otvorenje svoje izložbe. Stiže iz Austrije, svoje druge domovine u kojoj živi od 1947. godine, a u svome slikarstvu nosi združeno iskustvo Istoka i Zapada.Kao što je to u vojvođanskim i banatskim prostorima bio čest slučaj, i u njegovoj  se obitelj susrelo više naroda i religija. Životni put Hammerstiel u dobroj mjeri dijeli sa svojim raseljenim sunarodnjacima, podunavskim Nijemcima.

Gorka iskustva iz djetinjstva i najranije mladosti u sprezi s godinama zrenja i školovanja na Zapadu, dala neobičnu popartističku poetiku slika i grafika. Iako su mu neki ciklusi kozmopolitski zapisi s ulica Beča ili New Yorka, opus mu je neizbježno obilježen ishodištem - slikama rodnog Vršca i prizorima ratnih progona. Katkad su na istim slikama motivi istočnjačkih ikona i tornjevi zapadnjačkih katedrala.

Drago nam je što Hammerstiel upravo ovih dana, na dar našemu muzeju, slika i crta riječke prizore koje izlažemo uz slike iz zbirke Muzeja Vojvodine, kaže ravnatelj Muzeja grada Rijeke Ervin Dubrović. Nakon večerašnjeg otvorenja, izložba ostaje otvorena do 5. listopada.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.