Hrvatski radio

Radio Rijeka

Roger Waters u Zagrebu: glazbeni i vizualni spektakl za pamćenje!

09.05.2018.

20:40

Autor: Matea Krmpotić

Foto: Matea Krmpotić / Radio Rijeka

Foto: Matea Krmpotić / Radio Rijeka

Foto: - / -

Nakon turneje “The Wall” 2013. godine i koncerta na Poljudu, Roger Waters vratio se u Hrvatsku. Održao je koncert u nedjelju, 6. svibnja, u sklopu turneje "Us and Them" te napunio zagrebačku Arenu, a publiku i kritičare ostavio bez i jedne ružne riječi i negativne kritike.

Publika je u Areni svjedočila vizualnom i glazbenom spektaklu koji je sve prisutne ostavljao bez daha. Kada se kaže vizualni spektakl - misli se na  dronove, lasere, ekrane, te ostale alate koje pruža moderna tehnologija. Sve pjesme praćene su određenim isječcima, pa su se na ekranima gledali isječci iz rata, o izbjeglicama, rasizmu, nasilju i ubojstvima.

Cijeli koncert bio je u znaku otpora, pa je tako "Resist" bila jedna od glavnijih parola koja se mogla pročitati na projekcijama, uz razne kombinacije - otpor demagogiji, nasilju, seksizmu, homofobiji, lažnim vijestima, tiraniji, fašizmu, manipualaciji i slično.

Tijekom izvođenja materijala s albuma "Animals" ("Dogs" i "Pigs"), poseban naglasak stavljen je na aktualnoga predsjednika Sjedinjenih Američkih Država, Donalda Trumpa, čiji su se citati vrtili na projekcijama, a poruka je zaključena s rečenicom "Trump je svinja".

Po sredini dvorane odjednom se i "stvorila" poznata elektrana Battersea, s naslovnice albuma Animals, a Arenom je i proletjela umjetna svinja. 

Na pozornici su se pojavili i oni najmlađi. "Another brick in the wall" započela je izlaskom dječaka i djevojčica na pozornicu, koji su zajedno s Rogerom otpjevali čuveni stih "We don't need no thought control", a potom i skinuli gornji sloj odjeće te ostali u majicama s natpisom "Resist".

Velike ovacije publike dogodile su se pojavom piramide, odnosno, naslovnice albuma "Dark side of the moon" i kada je pomoću lasera došlo do duginih boja iz slavne floydovske prizme. U vrlo emotivnoj završnici Roger Waters je otpjevao vječnu "Comfortably numb". 

Obratio se publici i držao monolog koji je trajao gotovo desetak minuta, a završio je s porukom o neznalicama na vlasti, o čuvanju planeta i preuzimanju kontrole u svoje ruke. "There is only one road", kaže Waters u 75-oj godini, još uvijek ljut i u borbi protiv sustava.

Poslušajte osvrt Ivice Vrkića koji je gostovao u emisiji Box in kod Glorije Fabijanić Jelović:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.