Hrvatski radio

Radio Rijeka

Roman "Žabarska noć": Gorski kotar je hrvatski Midsomer

31.10.2017.

13:17

Autor: Nenad Lučić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Gorski kotar sve češće privlači pozornost autora kriminalističkih priča. Nakon romana Gorana Tribusona "Sestrica s jezera" i napetog filmskog trilera redatelja Nevia Marasovića "Goran", krimićem "Žabarska noć", pod pseudonimom Bartol Fuchs publici predstavio i pisac Tomislav Zagoda.

Prvi poticaj za čitanje knjige svakako može biti činjenica da je pisac u stvarnim okolnostima, vezanim uz pripremu turističko-zabavne manifestacije Žabarska noć u Općini Lokve, pronašao okvir za pokretanje niza zamišljenih umorstava koja će poremetiti idilu malog goranskog mjesta.

Na svoje će doći i oni koji na Hrvatskoj televiziji prate popularnu britansku seriju "Umorstva u Midsomeru". Tomislav Zagoda ne krije da obožava spomenuti serijal i da je u njemu pronašao poticaj za stvaralačko izmještanje Midsomera u Gorski kotar.

Roman "Žabarska noć" pisan je u maniri one vrste britanskih kriminalističkih romana kojima se želi potaknuti čitatelja da sam pokuša otkriti počinitelja zločina. Zanimljivo je da autor tog romana nije znao da gotovo istovremeno sličnu književnu i filmsku priču stvaraju Goran Tribuson i Nevio Marasović.

Zagoda želi učiniti i korak više. Naime, roman "Žabarska noć" zamišljen je kao prvi dio njegovog književnog krim-serijala "Lujzijana" o umorstvima u Gorskom kotaru. Poslušajte više:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.