Hrvatski radio

Radio Rijeka

"Rudnici kulture": projekt koji spašava podzemnu baštinu jugoistoka Europe

27.10.2020.

12:38

Autor: Tajana Petrović Čemeljić

Helidon Gjergji, Minefields (ulomak) (Foto: Bijenale industrijske umjetnosti))

Helidon Gjergji, Minefields (ulomak) (Foto: Bijenale industrijske umjetnosti))

Foto: - / -

"Rudnici kulture" naziv je izložbe koja je od danas postavljena na drugom katu Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci. Riječ je o sastavnom dijelu programa trećeg Bijenala industrijske umjetnosti: Ravno u Sunce, a predstavljeni su radovi sedmero hrvatskih i međunarodnih umjetnika i skupina.

Putujuća izložba umjetničkog kolektiva Labin Art Express istražuje lokalitete rudarske baštine na jugoistoku Europe. Na drugom katu, ispred dekanata, predstavit će se radovi umjetnik/ca: Helidona Gjergjia, Irene Lagator Pejović, Daria Šolmana, umjetničkih kolektiva Autopsia i Laibach, Vladimira Kneževića i Nikole Pijanmanova.  Projekt ove godine sufinanciraju Zaklada Kultura nova i Istarska županija. Izložba je ujedno i dio cjelogodišnjeg obilježavanja 15. obljetnice riječke Akademije primijenjenih umjetnosti.

Projekt Rudnici kulture pokrenut je još prije sedam godina kako bi se lokalne zajednice na lokalitetima jugoistoka Europe potaknulo na prenamjenu rudarske baštine u kulturne i turističke svrhe, čime bi se spriječilo potpuno uništenje toga vrijednog nasljeđa, tumači umjetnički voditelj Labin Art Expressa i autor postava izložbe Damir Stojnić.

"Budući da Labin Art Express već 25 godina radi na projektu podzemnoga grada u bivšem rudniku Kova u Labinu, pokrenuo je i projekt Rudnici kulture, koji se opet nadovezuje i na jedan zamašniji projekt - Underground Europe, koji povezuje sve podzemne lokalitete u Europi", tumači Stojnić.

Dosada je obavljeno istraživanje i prikupljena je i digitalizirana velika količina rudarske građe, objavljene su dvije monografije, dokumentarni video te vodič kroz rudarsku baštinu, a realizirano je pet izložbenih turneja s 18 izložbi radova desetak suvremenih umjetnika.

"Mi smo se kao Labin Art Express najviše bavili jugoistočnom Europom, gdje smo izlagali u rudnicima i drugim podzemnim prostorima. Najzanimljivije je bilo podzemno sklonište bivšeg albanskog diktatora Envera Hoxhe u središtu Tirane", ističe Stojnić i dodaje kako sljedeće godine planiraju izložbu na grčkom otoku Lerosu.

Leros pripada grčkom arhipelagu, ali je geografski bliže Turskoj. Grad Porto Lago na tome otoku dao je izgraditi Benito Mussolini u sklopu svog utopijskog projekta od 12 gradova koje je namjeravao izgraditi kako bi veličao fašizam. "Jedan od tih gradova bila je i Raša pored Labina, što je opet neka vrsta poveznice", tumači Stojnić i kaže kako će na Lerosu izlagati u podzemnom skloništu koje je pretvoreno u muzej.

Selektor i autor koncepta je Branko Franceschi, a putujuću izložbu čine radovi umjetnika iz projektom obuhvaćenih područja. Sa svakim novim gostovanjem, otprilike jednom na godinu, pridružuje joj se novi izlagač iz lokaliteta na kojemu se izložba predstavlja, čime se nastoji potaknuti prepoznatljivost umjetnika unutar njegove zajednice i čitave regije. Poslušajte razgovor s Damirom Stojnićem:

Damir Stojnić: Prenamjena spašava podzemnu baštinu od potpunog uništavanja, pripremila Tajana Petrović Čemeljić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.