Hrvatski radio

Radio Rijeka

S Brechtom u Beč

07.10.2012.

10:30

Autor: Tatjana Sandalj / Tajana Petrović Čemeljić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Predstava Hrvatske drame HNK Ivana pl. Zajca Opera za tri groša Bertolta Brechta i Kurta Weilla u režiji Eduarda Milera večeras gostovala je u bečkome Teatru Akzent.

Riječ je o jednom od najpoznatijih i najpopularnijih ostvarenja velikoga njemačkog dramatičara Bertolta Brechta te jednom od trenutno najizvođenijih glazbenih komada u Europi. Riječka predstava o aktualnoj sprezi kapitala i kriminala, premijerno je izvedena 22. listopada 2010. godine, a žanrovski je određena kao glazbeni triler. Opera za tri groša je, kako je napisala dramaturginja predstave Žanina Mirčevska, svijet u kojemu je svatko spreman navući bilo koju masku ili kostim, ukoliko će mu to donijeti novac.

Teško je procijeniti je li među dvjestotinjak ljudi u publici bilo i onih koji izvorno ne govore hrvatski, iako je gostovanje organizirano upravo za brojne govornike hrvatskoga jezika. Procjenjuje se da u Beču živi 32 tisuće Hrvata. 

Glumačku ekipu predvode Goran Navojec u ulozi Macheatha i Elena Brumini kao Polly.  U predstavi sudjeluju i Dražen Mikulić, Olivera Baljak, Alen Liverić, Jelena Lopatić, Denis Brižić, Jasmin Mekić, Predrag Sikimić, Damir Orlić, Igor Kovač i Andreja Blagojević. Na pozornici im se pridružuju i vrsni glazbenici koje predvodi maestro Igor Vlajnić.

Organizator gostovanja u Teatru Akzent je  Kulturno i sportsko društvo Zagreb iz Beča u suradnji s Veleposlanstvom Republike Hrvatske u Republici Austriji. Gostovanje  je potpomoglo i Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Beč, te Unit Cargo.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.