Hrvatski radio

Radio Rijeka

Sajam 3N: napustimo normalne naprave i uživajmo u začudnoj tehnologiji!

07.11.2017.

17:30

Autor: Tajana Petrović Čemeljić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ne moramo biti inženjeri da bismo se kreativno služili tehnologijom! Drugo izdanje "Sajma 3N: Napusti normalne naprave" od 9. do 11. studenog u Filodrammaticu dovodi "uradi-sam" entuzijaste, inovatore i umjetnike koji će predstaviti uređaje nastale hakiranjem svima dostupne tehnologije.

Sajam je podijeljen na predavački, radionički i izlagačko-izvedbeni dio, a poseban je po tome što će jedan od gostiju biti nagrađivani američki umjetnik Adam Harvey, koji će održati predavanje i radionicu o tehnologiji prepoznavanja lica. Predavanje je u četvrtak 9. studenog u 20 sati u velikoj dvorani Filodrammatice, a radionica dan kasnije.

Polaznici radionice proučavat će tehnologiju prepoznavanja lica i istražiti implikacije življenja u svijetu koji je sve više čitljiv strojevima. Korištenjem samo jednog postotka jedne fotografije na Instagramu, danas je moguće otkriti lice i izdvojiti dovoljno informacija kako bi se došlo do zaključaka o nečijoj dobi, rasi, spolu, inteligenciji, seksualnosti, emocijama, ljepoti, društvenosti, indeksu tjelesne mase, uspješnosti na visokoj poziciji, kriminalitetu i još mnogo toga.

Organizator programa je Drugo more, podržali su ga Program Europske komisije Kreativna Europa, Zaklada Kultura nova, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Rijeka – Odjel za kulturu, a realiziran je u okviru programa Refleks i programa State Machines, suradničkog projekta Aksiome (SI), Drugog mora (HR), Furtherfielda (UK), Institute of Networked Cultures (NL) i NeMe (CY).

U petak je i radionica eksperimentalnog sound arta pod nazivom Sound Happens in The Group!, namijenjena svima koje zanima spoj tehnologije i zvuka. Pod vodstvom ljubljanskog Theremidi Orchestra, polaznici će moći birati između nekoliko elektroničkih sklopova i zajedno eksperimentirati u stvaranju zvukova. Sudjelovanje na radionicama je besplatno i ne zahtijeva predznanje, a zbog ograničenog broja sudionika potrebna je prijava putem e-maila na adresu ivana@drugo-more.hr.

Na izlagačkom dijelu sajma EXPO, u subotu, gostovat će Anselmo Tumpić radom Glačalo vs Crni kvadrat, za koji je prije nekoliko dana osvojio nagradu 52. Zagrebačkog salona. U velikoj dvorani Filodrammatice od 17 sati svoje će neobične uradi-sam uređaje, interaktivne instalacije, robotičke naprave i čudnovate instrumente predstaviti više izlagača iz Hrvatske i okolnih zemalja. 

Gosti sajma bit će Visualia Group koja već nekoliko godina u Puli organizira hvaljeni Visualia festival svjetla, kao i zagrebačka Radiona.org, koji donose više uradi-sam naprava, te skupina mladih dizajnera i inovatora koji su pod mentorstvom Olega Šurana i Martina Skellyja osmislili instalaciju The Message

Istovremeno će beogradski Hacklab priređivati Kryptožurku, na kojoj će svi zainteresirani moći naučiti praktične načine zaštite privatnosti na internetu. U 20 sati započet će program audiovizualnih eksperimentalnih performansa u izvedbi Theremidi Orchestra, Micronije te Miodraga Gladovića i Bojana Gagića

Program 3N želi nas sve zajedno potaknuti da usvajanju znanja o tehnologiji pristupimo iz prakse, iz pokušaja i pogrešaka, navode organizatori iz Drugog mora. Sajam 3N okuplja entuzijaste koji su već usvojili respektabilna znanja, ali čiji su počeci slični gore opisanima - oni su tehnologiju iz svoje okoline prekrojili i prilagodili sebi, iskoristili već postojeće stvari kako bi napravili nešto začudno ili ih priveli novoj svrsi. Ulaz na sve sadržaje je besplatan. Više o detaljima programa saznajte ovdje i poslušajte razgovor s Petrom Corvom iz Drugog mora:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.