Hrvatski radio

Radio Rijeka

Salone Edison: 110 godina prvog kinematografa u Rijeci

13.04.2016.

20:58

Autor: Neva Funčić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U povodu 110 godina od otvaranja prvog stalnog kinematografa u Rijeci, Salona Edison u prizemlju Kuće Adamić, na današnjoj adresi Fiumara 13, postavljena je izložba prigodnih plakata. Time je počeo projekt obilježavanja obljetnice "Kino koraci".

Riječko kino Salone Edison starije je od prvog kina u Puli, iz ljeta te iste godine, te dva zagrebačka kina, koja u Gajevoj i današnjoj Masarykovoj ulici djeluju od jeseni 1906. godine.

Salone Edison, prvo stalno kino u Rijeci, prvi puta se spominje 13. travnja 1906. u novinama La Bilancia kao "usavršeni kinematograf jedinstven po svjetlu, postojanosti, eleganciji i suvremenosti". Nalazilo se u prizemlju Kuće Adamić, tada je to bila Fiumara 2, a danas je tamo na broju 13 trgovina posteljinom, priča Ines Volf, suradnica riječkog Art kina.

U prostoru hodnika i u prostoru ispred zgrade, prigodnu privremenu izložbu o prvom riječkom kinu pripremili su dizajner Damir Gamulin i arhitekt Antun Sevšek sa svojim timom. Iza Kuće Adamić prikazivani su filmski zapisi Rijeke u u pet kratkih filmova, a jedan od njih je "Porinuće broda Sv. Stjepan" iz 1914. godine, pronađen u mađarskom digitalnom arhivu. Iz Rima, iz Instituta Luce gdje se čuvaju, stigli su i filmovi iz 1926.: ondašnje riječke filmske novosti te zapisi snimljeni u rafineriji nafte. "Riječ je o filmovima koji u novijoj povijesti Rijeke još nisu prikazivani, tako da je večeras jedinstvena prigoda da ih publika pogleda", ističe Volf.

Kroz projekt "Kino koraci" tijekom godine uslijedit će i brojna druga događanja poput izložbi filmskih plakata u Muzeju grada Rijeke te mapiranja važnih događanja i lokacija kao i otkrivanja zanimljivih činjenica iz riječke filmske povijesti. O prvom riječkom kinu govorili smo u emisiji Tris, poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.