Hrvatski radio

Radio Rijeka

"Samo žene": izložba fotografija Rina Gropuzza u Galeriji Kortil

18.12.2017.

12:36

Autor: Tajana Petrović Čemeljić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

"Samo žene" naziv je nove izložbe fotografija majstora ženskog akta Rina Gropuzza, koja će u riječkoj Galeriji Kortil biti otvorena u četvrtak 21. prosinca 2017. u 19 sati. Izložba donosi izbor od šezdesetak radova, a zamišljena je dijelom kao retrospektiva, a dijelom kao tematska izložba.

Rino Gropuzzo (Rijeka, 1955.) diplomirao je na Tehničkom fakultetu u Rijeci i potom radio kao fotograf modne, beauty, erotske i reklamne fotografije u Parizu, Milanu, Ateni i Los Angelesu. U Hrvatsku se vraća 1988. godine i započinje suradnju s vodećim časopisima (Penthouse, Playboy, Elle, Cosmopolitan, Grazia, Globus, Klik…), reklamnim agencijama i turističkim zajednicama, a sudjeluje i u izradi brojnih monografija. Član je Hrvatske zajednice slobodnih umjetnika.

Rino Gropuzzo, vrsni riječki fotograf s međunarodnom karijerom, od početaka svog djelovanja radi modnu i reklamnu fotografiju, kojom dominira prikaz ženske ljepote. Od aktova do portreta, uvijek je riječ o visokoestetiziranom prikazu tijela i / ili lica, često u kombinaciji s impresivnim pejzažima ili pak derutnim i ruševnim ambijentima, čime se naglašava element vremena i propadanja naspram ideala ljepote.

"Nastojalo se naglasiti slojevitost autorovog pristupa temi te njegov fotografski talent. Od studijskog promišljanja ženskog tijela, preko naglašenoga skulptorskog pristupa istome motivu te umješnog poimanja tijela u pejzažu, do estetiziranog čistog kolorističkog modeliranja i zaokupljenosti portretizacijom istaknute psihologizacije", zapisao je kustos izložbe, povjesničar umjetnosti Tomislav Čop.

"U svemu tome Rino Gropuzzo ne samo da još jednom svjedoči svoju fascinaciju i ljubav u prikazivanju žene, nego i autorsko poštovanje prema istoj, kao i mediju fotografije u kojem kao stvaratelj djeluje", dodaje Čop.

Izložba "Samo žene" Rina Gropuzza u riječkoj Galeriji Kortil otvara se u četvrtak 21. prosinca u 19 sati.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.