Hrvatski radio

Radio Rijeka

Sarajevo: Frljićev projekt - predstava spoticanja

08.10.2016.

20:55

Autor: Hina, Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Hrvatsko kulturno društvo Napredak pozvalo je ministarstvo kulture Sarajevske županije i upravu Međunarodnog teatarskog festivala (MESS) da skinu s repertoara predstavu hrvatskog redatelja Olivera Frljića "Naše nasilje i vaše nasilje". Direkcija MESS-a odbija to učiniti.

HKD Napredak pozvalo je ministarstvo kulture Sarajevske županije i upravu Međunarodnog teatarskog festivala (MESS) da skinu s repertoara predstavu hrvatskog redatelja Olivera Frljića "Naše nasilje i vaše nasilje" ističući da se radi o blasfemičnoj predstavi u kojoj se ne radi o umjetničkoj provokaciji nego o pukom vrijeđanju osjećaja građana, napose vjernika.

"Ova predstava bolno vrijeđa kršćane, muslimane i državu BiH pa tako i sve njezine građane", navodi se u priopćenju HKD Napretka čije je sjedište u Sarajevu. Pojašnjava se da je gotovo potajno najavljen kazališni komad "Naše nasilje i vaše nasilje" što bi se trebao igrati u nedjelju 9. listopada na sceni sarajevskog Narodnog kazališta u okviru festivala MESS nakon što je njezino prikazivanje u Poljskoj i Austriji izazvala javno zgražanje, ali i kaznene prijave.

"Hrvatsko kulturno društvo Napredak poštuje, štoviše zalaže se i promiče umjetničke slobode, razumije i provokaciju u službi umjetnosti, ali banalno – ali ne zbog toga i manje opasno – vrijeđanje vjernika naprosto drži nedopustivim, blasfemijom u njezinu najdrastičnijem obliku", dodaje se iz HKD-a Napretka. Izrazili su očekivanje da neće biti potreban građanski bojkot predstave i da se izbjegnu nove kaznene prijave.

Riječka premijera predstave "Naše nasilje i vaše nasilje" redatelja Olivera Frljića i dramaturga Marina Blaževića najavljena je za 22. studenoga u HNK Ivana pl. Zajca. Predstava ocijenjena autorskim projektom visokoga rizika inspirirana je romanom Petera Weissa "Estetika otpora". Nastala je u međunarodnoj koprodukciji nekoliko europskih kazališta i festivala.

Direkcija kazališnog festivala MESS priopćila je poslijepodne da neće skinuti predstavu s repertoara pozivajući se na umjetničke slobode: "Direkcija Festivala MESS smatra da u demokratskim i slobodnim društvima umjetnici i umjetnice imaju pravo kritički propitivati sve aspekte društvene stvarnosti. Traženje zabrane predstave je izraz nedemokratskog čina s obzirom da su umjetničke slobode jedna od najvažnijih europskih vrijednosti", stoji u reagiranju direkcije MESS-a.

Kritikama predstave i pozivu na njeno skidanje s programa tijekom dana pridružila se i Katolička tiskovna agencija Biskupske konferencije BiH, a ranije je najava predstave naišla na kritike islamističkog časopisa SAFF. "Ovo vrijeđa u prvom redu katolike, ali i muslimane jer izruguje bitni sadržaj vjere te nešto što je ljudima sveto na primitivan i vulgaran način predstavlja", stoji u komentaru kojega je objavila KTA podsjećajući na medijska izvješća o Frljićevoj predstavi koja u BiH još nije prikazana.

Iz MESS-a kažu kako su začuđeni kada se moralno arbitrira nad predstavom koja nije niti viđena, već se poziva na novinske naslove u kojima se prizori predstave sagledavaju izvan konteksta i autorske ideje. Istaknuli su kako svatko ima slobodu izbora, pa tako i da ne posjećuje predstave čiji sadržaj ne podržava. Tvrde da predstava "Naše nasilje i vaše nasilje" promatra Europu naivno zatečenu migrantskom krizom, Europu koja spremno zaboravlja na svoju kolonijalnu prošlost dok jednako tako spremno zatvara granice tisućama ljudi koje bježe pred posljedicama europske i američke politike pri čemu sliku snažne, sjajne Europe nagriza rastuća paranoja i od svukud šalje poruka: nigdje više niste sigurni. 

"Ova predstava nema namjeru vrijeđati ničija religijska osjećanja, već ukazuje na političko licemjerje Zapada koje je indiferentno spram stradanja neeuropskog stanovništva", stoji u priopćenju uz podsjećanje kako je festival MESS je kroz cjelokupni program 56. izdanja u fokusu imao izbjegličke teme u kojima se kritizirao akt nasilja i netolerancije spram civilizacijskih vrijednosti i humanizma. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.