Hrvatski radio

Radio Rijeka

Šarar: Radimo na 5 projekata; moramo se zaustaviti, opterećeni smo previše

11.05.2018.

15:40

Autor: Lea Domijan Fišter

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Foto: - / -

Iza kompliciranog naslova, skupa održanog u riječkom Muzeju moderne i suvremene umjetnosti, krije se predstavljanje projekata i model financiranja dijela objekata iz kompleksa Benčić za koje je novac dobiven iz tri različita europska fonda preko urbane aglomeracije Rijeka.

Na konferenciji su bili predstavnici jedinica lokalne samouprave koji čine riječku urbanu aglomeraciju, predstavnici Grada Rijeke te Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova. Novcem iz EU fonda za regionalni razvoj, Kohezijskog fonda te Europskog socijalnog fonda, dobivenim preko urbane aglomeracije, financirat će se uređenje Gradske knjižnice i Muzeja, rekao je gradski pročelnik za kulturu Ivan Šarar.

Prema Zakonu o regionalnom razvoju, odlukom ministra Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije od 21.09.2015. osnovana je Urbana aglomeracija Rijeka sa sjedištem u Rijeci. Urbana aglomeracija obuhvaća 10 jedinica lokalne samouprave i to gradove Kastav, Kraljevicu, Rijeku i Opatiju te općine Čavle, Klana, Kostrena, Lovran, Mošćenička Draga i Viškovo s oko 190 tisuća stanovnika. Urbanoj aglomeraciji na raspolaganju je ukupno 49.588.331 eura kroz ITU mehanizam. Tijekom 2017. godine održani su brojni sastanci s nadležnim ministarstvima i tijelima o projektnim prijedlozima i pitanjima vezanima za njihovo sufinanciranje kroz specifične ciljeve ITU mehanizma.

Dodao je da je riječ o tzv "brownfield" dijelu projekta Benčić tj. knjižnici i Dječjoj kući, zato što se financira sredstvima aglomracije. Podsjetio je i na to da su jučer dobili konačnu informaciju o završetku evaluacija te da ih sad još jedino očekuje potpisivanje ugovora s Ministarstvom regionalnog razvoja i EU fondova.

"Za taj dio obnove Benčića dobit ćemo oko 69 milijuna kuna, a kad već govorimo o europskim milijunima", podsjetio je Šarar. "Upravo za Gradsko vijeće pripremamo izvješće o provedbi kulturne strategije.

Osim toga, Odjel gradske uprave za kulturu trenutno radi na provedbi pet europskih projekata za koje je Grad Rijeka dobio više od 140 milijuna kuna, pa mislim da je vrijeme da se malo zaustavimo, ne toliko zbog osiguravanja vlastitog financijskog udjela, koliko zbog zbog vlastitih ljudskih i radnih kapaciteta koji moraju "preživjeti sve to"", rekao je Šarar.

Prvi poziv za dodjelu bespovratnih sredstava objavljen 27.12.2017. godine za sufinanciranje strateškog projekta "Revitalizacija kompleksa Benčić - Cigleni i T-objekt" te je postupak izravne dodjele u provedbi.

"Svi možemo učiti jedni od drugih, ali Rijeka je bila prva. Možda je lakše bilo dobiti novac nego završiti objekte do kraja, ali će - u svakom slučaju- svi ostali iz aglomeracije moći učiti na našim uspjesima i pogreškama", navodi gradski pročelnik za kulturu Ivan Šarar. Poslušajte:

Konferencija o mehanizmima integriranih teritorijalnih ulaganja u Urbanoj aglomeraciji Rijeka (Foto: Lea Domijan Fišter / HRT Radio Rijeka)

Konferencija o mehanizmima integriranih teritorijalnih ulaganja u Urbanoj aglomeraciji Rijeka (Foto: Lea Domijan Fišter / HRT Radio Rijeka)

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.