Hrvatski radio

Radio Rijeka

09:47 / 26.01.2016.

Autor: Tatjana Sandalj

"Saulov sin" - projekcija što ju ne treba propustiti

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Dobitnik Grand Prixa u Cannesu, Zlatnog globusa za najbolji strani film, pobjednik 13. Zagreb Film Festivala, kandidat za Oscara u kategoriji stranog filma - film "Saulov sin" na programu je Art-kina Croatia u srijedu 27. siječnja, u 18 sati, povodom Dana sjećanja na žrtve holokausta.

Listopad 1944., Auschwitz-Birkenau. Saul Ausländer je mađarski pripadnik Sonderkommanda, jedinice židovskih zatvorenika izoliranih od ostatka logora koji su zaduženi za odvođenje zatvorenika u plinske komore. Dok radi u jednom od krematorija, Saul nailazi na tijelo dječaka za kojeg postaje uvjeren da je njegov sin. On se budi iz stanja umrtvljenosti i odlučuje potajno dječaku prirediti pravi židovski pogreb.

Dok drugi članovi Sonderkommanda planiraju pobunu i bijeg, Saul preuzima na sebe nemoguć zadatak spašavanja dječakova tijela od plamena te manevrira kroz zamršeni prostor logora u potrazi za rabinom koji će izvršiti obred. Ovo izvanredno postignuće suzdržanog, ali nepokolebljivog realizma prikaz je potrage za iskupljenjem u samom srcu pakla.

"Saulov sin" je nevjerojatno moćan, vrlo sugestivan i katarzičan, ali i originalan prikaz horora holokausta, a specijalna projekcija u Rijeci organizirana je uz Dan sjećanja na žrtve holokausta.

Film je dugometražni debi redatelja Lászlóa Nemesa. Budimpeštanac je, nakon studija povijesti, međunarodnih odnosa i scenarija u Parizu, radio kao asistent redatelja u Francuskoj i Mađarskoj. Dvije godine je radio kao asistent Béle Tarra, a nakon toga je upisao studij režije u New Yorku.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.