Hrvatski radio

Radio Rijeka

Sedmero vodiča interpretatora turom "Bakar na vrhu" otvara Margaretino leto

25.06.2020.

13:07

Autor: Ivan Ribarić

Foto: TZ Grada Bakra

Foto: TZ Grada Bakra

Foto: - / -

Jake baštinske snage Bakarskog kraja nakon završenog tečaja za interpretacijske vodiče ujedinile su se u osmišljavanju ture kojom će posjetitelje Šetnje kroz povijest provesti kroz slavnu bakarsku povijesti i dovesti do njezine najsnažnije i rijetkima znane priče.

Margaretino leto zbog novonastalih okolnosti donosi mnoge promjene i više programa za manje grupe posjetitelja na otvorenom prostoru. Prvi takav je šetnja kroz povijest Bakra 26.6. u izvedbi sedmero baštinskih profesionalaca Bakarskog kraja - Jadranke Ajvaz, Tajane Frančišković, Ivone Miloš i Marije Rađa s Praputnjaka, Natalije Raucher sa Škrljeva te Bore Štrbca i Sonje Jelušić Marić iz Bakra.

Nakon što su dvije godine priče iz bakarske prošlosti interpretirale gošće iz Zagreba Iva Silla i Marjeta Trkman Kravar, ove godine će to učiniti domaći vodiči interpretatori koji su uspješno završili tečaj za interpretacijske vodiče polovicom lipnja održan u Bakru.

Svoja znanja i vještine vezane uz baštinu koje su nadogradili na tečaju iskoristili su kako bi zajedničkim snagama osmislili interpretacijsku šetnju pod nazivom "Bakar na vrhu" u kojoj će svaki vodič interpretator ispričati po jednu, srcu mu dragu, priču iz bogate i slavne bakarske prošlosti. Svi će interpretatori biti obučeni u majice koje je za tu prigodu, baš kao i plakat, dizajnirala jedna od vodiča i predsjednica udruge "Praputnjak - kulturni krajolik" Ivona Miloš.

Nizat će se tako zanimljive priče o Frankopanskom kaštelu, pučkoj školi, Turskoj i Rimskoj kući, crkvi sv. Andrije ap. i katakombama koje će posjetitelje dovesti do najsnažnije, najvažnije i najdirljivije i samo rijetkim znane priče bakarske povijesti. Nju će ispričati direktorica TZ Grada Bakra, Sonja Jelušić Marić koja će također svoje raskošne haljine koje nosi u Šetnjama kroz povijest zamijeniti plavom majicom vodiča interpretatora Baštinskog kraja.

Nakon ture, posjetitelji će imati prilike degustirati bakarski baškot, staru Bakarsku vodicu i slasnu Bakarsku tortu.

Pridružite im se u petak u 19 sati s polaskom ispred Banskih vrata i dopustite vašim vodičima da vam pokažu kako njihova srca vide i doživljavaju Bakar, a nakon svečanog otvorenja u 21:30 uživajte u nastupu klape Vinčace u 22 sata ispred Kaštela.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.