Hrvatski radio

Radio Rijeka

Šest Almodóvarovih filmskih večeri

09.07.2013.

06:10

Autor: Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U okviru srpanjskih Queer momenata u Art kinu Croatia danas počinju s prikazivanjem retrospektive filmova Pedra Almodóvara. Na repertoaru je, do 14. srpnja, šest njegovih nagrađivanih filmskih ostvarenja.

Enfant terrible španjolskog filma Pedro Almodóvar, u Art-kinu bit će predstavljen retrospektivom žanrovski raznolikih filmova nastalih između 1986. i 2011. godine.

Ciklus otvara triler Matador u kojem se prepliću seks, smrt i religija. Slijedi film 2003. nagrađen Oskarom za najbolji scenarij, drama Pričaj s njom. Slojevita i strastvena drama Loš odgojpropituje posljedice katoličkog odgoja i zlostavljanja za vrijeme Franca. Izvanredan Gael García Bernal te odlična fotografija i glazba dovoljan su razlog za odlazak u kino u četvrtak.

Tragikomična drama Vraćam se istražuje odnosne tri generacije žena iz jedne španjolske obitelji. Almodóvar je u ovom filmu veliku pažnju posvetio detaljima i boji, ali karakteristično i ženskim likovima, posebice glavnoj protagonistici Raimundi čiju ulogu tumači neponovljiva Penélope Cruz.

Melodrama Slomljeni zagrljaji povratak je Almodóvara romantičnom pristupu i melodramatičnosti. Koža u kojoj živim neobična je adaptacija romana Thierryja Jonqueta Tarantula i zaključit će Almodóvarov ciklus i Queer momente u ljetnom Art kinu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.