Hrvatski radio

Radio Rijeka

Šesti festival Device_art u Rijeci nudi zvučne performanse

29.01.2019.

09:50

Autor: Tatjana Sandalj

Device art Elio Libaude, FR (Foto: MMSU)

Device art Elio Libaude, FR (Foto: MMSU)

Foto: - / -

Međunarodni festival umjetnosti, robotike i novih tehnologija Device art, koji se odvija u tri hrvatska grada, u utorak, 29. siječnja, gostuje u riječkom Muzeju moderne i suvremene umjetnosti s programom zvučnih performansa.

Međunarodni festival umjetnosti, robotike i novih tehnologija Device_art, koji se od 7. prosinca prošle do 3. veljače ove godine odvija u Zagrebu, Splitu i Rijeci organizira zagrebačka udruga KONTEJNER | biro suvremene umjetničke prakse.

U programu, koji će u riječkom MMSU početi u 19 sati, Riječanima će se predstaviti pet europskih umjetnika u usponu: Mathias Loose (NO), Valentin Durif (FR), Jiska Huizing (NL/NO), Lucas Paris (FR) i Elio Libaude (FR). Svi se oni u svojim radovima fokusiraju na zvuk u intermedijskim i hibridnim praksama, zatim na eksperimentiranje s medijima, glazbenim instrumentima, formatima i komunikacijskim kanalima te na vezu zvuka s prirodom i okolišem, ali i na njegov utjecaj na druga osjetila.

Prije performansa, u 16:30 sati, u MMSU-u će se održati i okrugli stol na kojemu će se riječkoj publici predstaviti pet umjetnika koji će kasnije nastupiti te interdisciplinarni projekt Kratki spoj koji je baziran na suradnji između zagrebačkih studenata Odsjeka za povijest umjetnosti, Akademije likovnih umjetnosti i Fakulteta elektrotehnike i računarstva.

Zvučnim dnevnikom će Mathias Loose publiku povesti na svoje svakodnevno putovanje: šećući gradom snima zvučni krajolik, a rezultat je zvučni dnevnik čiji je cilj prikazati atmosferično putovanje kroz svakodnevne situacije.

Valentin Durif će radom Radosni građani povjerovat će stroju priuštiti iskustvo eksperimentalnog, ambijentalnog, noise improvizacijskog glazbenog seta koji se temelji na dijalogu između nekoliko autonomnih kinetičkih do it yourself skulptura, harfe koju aktivira zvučnik i analognog sintesajzera.

Iskidani zapisi Jiske Huzing je rad koji se stalno mijenja jer se temelji na rastućoj kolekciji audio materijala. Zvukovni zapisi autoričina neposrednog okruženja odražavaju mjesta, krajolike, predmete ili emocije. Ona bilježi zvukove njenog studija, zvukove koje čuje prilikom odleđivanja zamrzivača, zvukove kafića u kojem piše i one koje čuje dok planinari. Ponekad im pridruži zvuk njezina glasa ili električne violine.

Serija performansa AntiVolume Lucasa Parisa rezultat je algoritamskih istraživanja i nastaje improvizacijom u stvarnom vremenu. U prostoru performansa nalaze se tri stupa svjetlosti u koje je publika uronjena. Paris inspiraciju crpi iz bogatog vokabulara elektroničke glazbe: noisea, ambienta, IDM-a ili EDM-a.

Elio Libaude audiovizualnim performansom Kokoliti gledatelje transportira u novu stvarnost. Kokoliti su kosturi od kalcijeva karbonata kokolitoforida – jednostaničnih mikroalga koje tvore fitoplankton prisutan diljem mora i oceana. Kad organizmi uginu, sitne vapnenačke ljuskice koje su proizveli potonu i stvaraju mulj koji se s vremenom nataloži na morskom dnu. Nekoliko milijuna godina kasnije, zahvaljujući geološkim pomacima, kokoliti se natalože u stijene o koje udaraju valovi, a Libaude slušateljima otvara prozor za zvučno promišljanje o različitim aspektima tog procesa.

Kustosi programa performansa su Fabien Fabre (Second Nature, Francuska), Anne Marthe Dyvi (BEK, Norveška) i Ena Hodžić (KONTEJNER, Hrvatska), a osim što je dio šestog međunarodnog festivala umjetnosti, robotike i novih tehnologija Device_art, dio je i europskog projekta Future DiverCities.

Device art Lucas Paris, FR (Foto: MMSU)

Device art Lucas Paris, FR (Foto: MMSU)

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.