Hrvatski radio

Radio Rijeka

"Sex" u HNK Zajcu: priča o nama samima

17.10.2015.

09:52

Autor: Gloria Fabijanić Jelović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Premijera suvremeno-baletne predstave "Sex", u koreografiji i režiji Balasza Baranyaija, izvedena je pred punim riječkim gledalištem HNK Ivana pl. Zajca, u kojem je bio i lijep broj mladih gledatelja.

Jednostavna scena s visećom šarenom garderobom u slojevima, vidljivi reflektori u dubini pozornice s paravan-vratima i prolazima te mnoštvo plesača na bijelome blistavom podu. Vrlo glasna glazba sa zvučnika, koja je mjestimično ulazila u distorziju i koja je, kako se mijenjala u mixu, mijenjala i raspoloženja priče koja se odvijala pred publikom.

Priča o nama samima, o bliskosti i usamljenosti, dodirima i odbacivanjima, susretima u kojima odjednom shvatiš da su emocije mreža isprepletenih čuđenja, privlačnosti, odbojnosti, zajedničkih trenutaka u kojima tjelesnost ne pita za rod i broj.

Jer ono iskonsko što nosimo u sebi od pamtivijeka, uvijek je ovdje, usprkos svim promjenama vremena, društva, odjeće, ponašanja. Seks je privlačan, senzualan, seks je dio ljubavnog čina i početak ili kraj nekog odnosa, oslikan nježnošću ženskih i snagom muških pokreta, ali je svaki odnos u svojoj suštini unikatan i neponovljiv, ma koliko se pričinjao sličan i univerzalan. 

Takav je "Sex" koreografa Balasza Baranyaija, koji je ispraćen zadovoljnim pljeskom mnogobrojne publike. Poslušajte dojmove nakon predstave:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.