Hrvatski radio

Radio Rijeka

"Sex" u Zajcu: što danas znači biti muškarac, a što žena?

13.10.2015.

16:23

Autor: Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Balet "Sex" koreografa i redatelja Balazsa Baranyaija premijerno će biti izveden u Hrvatskome narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca u petak 16. listopada. U ovom se baletu seks istražuje kao pokretačka sila, ali i propituje što danas znači biti muškarac, a što žena.

Riječ "sex" iz naslova baleta velika je inspiracija jer je višeznačan pojam, koji na engleskom jeziku označava i "ono što se čini intimno kod kuće, ali i spol", kaže Balasz Baranyai, inače vršitelj dužnosti ravnatelja riječkoga Baleta.

"Pitali su me ovih dana hoće li u baletu biti golih plesača ili drugih provokacija. Smatram da je pitanje - što je uopće provokacija? Jer ono što je nekome provokacija, drugome je još više provokativno, a trećem uopće nije", rekao je koreograf i dodao kako u baletu neće biti vulgarnosti jer je nastojao stvoriti senzualno djelo prihvatljivo za sve uzraste.

Baranyai je istaknuo da je novi balet riječkoga kazališta pun promjena, poput odnosa između dvoje ljudi u svakodnevnom životu. U tom se kontekstu u baletu koriste i raznolike vrste glazbe, od klasike do najsuvremenije, dodao je.

Plesat će Marta Kanazir, Joseph Cane, Andrei Köteles, Owen Lane, Laura Orlić, Balint Raucher, Svebor Zgurić i još desetak plesača. Asistenti koreografa su Leo Mujić i Ksenija Krutova, kostimografkinja Sandra Dekanić, glazbu je izabrao Balazs Baranyai, a scenografiju je, kao svoje prvo djelo tog tipa, postavila Aleksandra Ana Buković.

Poslušajte izjavu Balazsa Baranyaija i razgovor s prvakinjom riječkoga baleta Martom Kanazir:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.