Hrvatski radio

Radio Rijeka

Sezona riječkih lutkara: riječkim praizvedbama do punog koša nagrada

29.05.2019.

14:10

Autor: Tatjana Sandalj

Foto: Gradsko kazalište lutaka Rijeka

Foto: Gradsko kazalište lutaka Rijeka

Foto: - / -

Možda je vrijeme da prestanete biti skromni jer imamo najbolje lutkarsko kazalište u Hrvatskoj, bar u ovoj sezoni, rečeno je na prijemu što su ga za djelatnike Gradskog kazališta lutaka Rijeka priredili gradonačelnik Vojko Obersnel i pročelnik za kulturu Ivan Šarar. Povod: 22 nagrade za tri naslova!

Nagrađivani su, na različitim festivalima i u različitim kategorijama, autori i predstave u cjelini: "Zamrznute pjesme""Avanture maloga Juju" i "Wanda LaVanda". Pri tome su samo "Zamrznute pjesme" dobile 16 nagrada. 

U četvrtak 30. svibnja "Zamrznute pjesme" su na programu SLUK-a, susreta lutkarskih kazališta Hrvatske u Osijeku. "Avanture maloga Juju" ubrzo će put Šibenika na Međunarodni dječji festival. I tako dalje... do novog PIF-a i nove sezone, za koju se već priprema jedan novi naslov...

Na ovosezonskom popisu nagrada je i Povelja za životno djelo "Zvonko Festini" glumcu Zlatku Viciću za doprinost glumačkoj umjetnosti hrvatskog lutkarstva koju dodjeljuje Hrvatski centar Međunarodnog udruženja lutkara UNIMA.

Wanda, Pjesme i Juju, radno skraćenih naslova, predstave koje su na pozornici riječkih lutkara praizvedene, radovi su mladih autora i autorica, a mala i velika publika prihvatila ih je kao da je riječ o klasičnim naslovima kazališta ili literature za djecu, što je doista - rijetkost. 

Gdje su sve osvajali nagrade, govori ravnateljica GKL-a Rijeka Magdalena Lupi Alvir, a o radnoj atmosferi u malom ansamblu govori glumac Damir Orlić, koji je prije dvije godine u lutkare prešao iz Hrvatske drame HNK Zajca - poslušajte:

Magdalena Lupi Alvir: razni festivali i razne kategorije, pripremila Tatjana Sandalj

Damir Orlić: Puno je posla, ali je energija odlična; pripremila Tatjana Sandalj

Foto: Tatjana Sandalj / HRT - Radio Rijeka

Foto: Tatjana Sandalj / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.