Hrvatski radio

Radio Rijeka

"Shvatiti sebe": otvorena izložba portreta iz zbirke riječkog MMSU

19.01.2017.

19:56

Autor: Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Muzej moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci predstavlja izložbu portreta iz zbirke Muzeja: izložba "Shvatiti sebe" otvorena je u Malom salonu na riječkom Korzu do 16. veljače. Predstavljeno je petnaest autorica i autora.

Izloženi autori: Lovro Artuković, Vladimir Becić, Boris Bućan, Ivo Kalina, Nives Kavurić-Kurtović, Zlatko Keser, Ivan Kožarić, Miroslav Kraljević, Frédéric Léglise, Mira Marković Sandić, Branko Ružić, Gabrijel Stupica, Frano Šimunović, Petra Varl, Davor Vrankić.

"Motiv ljudskog lika, portreta ili autoportreta, u središtu je umjetničkog interesa različitih kulturno-povijesnih i stilskih razdoblja, a u fundusu MMSU-a jedna je od najzastupljenijih tema. Iako je riječ o sadržaju koji se izložbeno često eksploatira, on istovremeno pruža nebrojne mogućnosti novih interpretacija", piše u tekstu kojim Muzej moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci najavljuje izložbu portreta kojom predstavlja petnaest umjetnica i umjetnika iz vlastita fundusa. 

Koliko su zanimljivi radovi koji motivu čovjeka pristupaju iz realističke perspektive, toliko su zanimljiva i istraživanja tijekom kojih suvremeni umjetnici ljudski lik promatraju iz drugačijih kuteva nudeći zanimljiva formalna rješenja. Nerijetko su ti pogledi obojani širim socijalnim kontekstom i autorovim doživaljajem pozicije čovjeka u suvremenom društvu. 

Riječki MMSU u izboru pod naslovom "Shvatiti sebe" pokazuju različite formalne pristupe istoj temi, s naglaskom na onima koji nude novo i drugačije čitanje tradicionalne teme portreta, autoportreta, ljudskog lika općenito.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.