Hrvatski radio

Radio Rijeka

Simfonijski orkestar koji je oduševio zaljubljenike klasične glazbe

13.12.2016.

08:27

Autor: Gloria Fabijanić Jelović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Sinoćnji Simfonijski koncert "Wagner - Debussy - Beethoven" u riječkom HNK Ivana pl. Zajca oduševio je zaljubljenike koncerata klasične glazbe. Orkestrom Opere snažnom je gestom ravnao bugarski dirigent mlađe generacije Yordan Todorov Kamdzhalov.

Žestoko i snažno zazvučali su prvi taktovi sinoćnjeg koncerta, uvertira operi "Ukleti Holandez" Richarda Wagnera. Orkestar je bio kompaktna cjelina vođena erupcijskom snagom mladoga dirigenta i njegovim čvrstim znacima. I onda kao posvemašnja suprotnost vulkanskoj snazi, sljedeće djelo - "Preludij za poslijepodne jednog fauna" Claudea Debussya, senzualno, nježno, sanjivo, pjesnički slikovito.

Solistički instrumenti pretapali su temu u čistoći ritma i zvuka u kojoj je pomalo nedostajalo snage zapuha flaute kao vodećeg instrumenta. Završetak u popularnoj i rado slušanoj Beethovenovoj "Petoj simfoniji", poznatijoj kao "Sudbinska", u kojoj je riječki orkestar Opere još jednom pokazao i dokazao svoju visoku umjetničku kvalitetu, a mladi Kamdahalov čisto je i precizno vodio glazbenike svojim osebujnim načinom dirigiranja, dotičući svojim gestama i pokretima svakog člana orkestra.

Zanimljivo je i da je bugarski dirigent cijeli koncert dirigirao bez partiture, memoriravši svaki i najmanji znak koji je potreban izvođačima. Prezadovoljna publika izmamila je za dodatak reprizu Allegra "Pete simfonije".

Poslušajte osvrt koji je pripremila Gloria Fabijanić Jelović te anketu među Riječanima:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.